COVID-19: Manaus (Brazilie) op weg naar groepsimmuniteit?

Op twitter zag ik berichten voorbij komen over een mogelijke groepsimmuniteit voor COVID-19 in Manaus. Deze gemeente heeft circa twee miljoen inwoners en is de hoofdstad van de staat Amazonas in Brazilie. 

Vanavond kwam ik een draadje van Marino van Zelst tegen die uitleg geeft over de achtergronden van de seroprevalentie (het deel van de bevolking wat besmet is geweest) van 44-66% in Manous en de conclusies die men daar uit zou kunnen trekken.

Hoewel onderzoekers van mening zijn dat er zoveel mensen ziek zijn geworden in Manaus dat het virus bijna geen mensen meer heeft om te infecteren, lijkt  Manaus niet echt aan een tweede COVID-19 golf te ontsnappen. Er zijn toenemende gevallen van COVID-19 in de afgelopen weken gemeld, welke voornamelijk zijn ontstaan als gevolg van het bij elkaar komen van grote groepen mensen en illegale feesten. Vanwege de huidige situatie heeft de regering opnieuw de sluiting van bars en nachtclubs aangekondigd, deze hadden in juli toestemming gekregen om weer open te gaan. Andere maatregelen zijn de verkorting van de openingstijden van restaurants en buurtwinkels tot 22.00 uur. De beperkingen zijn 30 dagen geldig.