Lokale interruptie: Emoties en het duikteam

Er moet een nieuwe begroting voor de veiligheidsregio worden opgesteld. Het gaat dan vooral om de brandweer in de regio Eindhoven. Samen met de omliggende gemeenten beheren we een brandweerkorps met enkele kazernes. Ook daar zijn enkele bezuinigingen en hervormingen aan de orde. Een is het aanpassen van de werkroosters, die momenteel erg inefficiënt waren. Een ander punt is meer aandacht voor brandpreventie, iets waar niemand het oneens mee kan zijn en waar je ook nog veel geld plus leed mee kan besparen.

Een bezuiniging is echter punt van een emotionele en felle discussie geworden. Het duikteam verdwijnt. Het duikteam is ervoor om drenkelingen uit het water te halen. Het zal vervangen worden door oppervlaktereddingsteams die mensen die te water zijn geraakt moeten redden. Deze zijn veel eenvoudiger te bemannen dus goedkoper. Meer dan een ton per jaar zelfs. Wanneer iemand te water raakt zal deze hierdoor dus gered worden. De laatste vier jaar heeft het duikteam vier reddingen gedaan. Het blijkt dat deze reddingen allemaal ook door deze oppervlaktereddingsteams gedaan hadden kunnen worden. In die zin een verantwoorde besparing.

Toch heeft het opheffen van het duikteam veel losgemaakt. Onder leiding van de PvdA is het een heet hangijzer geworden. In november werd door hun verzet de beslissing al uitgesteld. Er zou meer inzicht moeten komen in de begroting van de veiligheidsregio. Deze week was de discussie opnieuw in de commissie met nieuwe informatie. Maar het lijkt eigenlijk nog geen steek opgeschoten. Als het aan de burgemeester ligt wordt het duikteam vervangen maar de partijen die tegen waren sputteren nog steeds tegen. En dat kan dus leiden tot een gat in de begroting. Bijna wanhopig bleef burgemeester van Gijzel uitleggen waarom de commotie overdreven was maar het mocht niet helpen. Mieke Verhees (PvdA), Dre Rennenberg (Ouderenappel) en Tom van den Nieuwenhuijzen (Groenlinks) bleven in hun schuttersputjes. Zelfs de VVD, in november nog voorstander van de maatregel, leek ineens een beetje te schuiven met de vraag of er geen creatieve manieren waren om het binnen de begrotingsafspraken te regelen. Toch is er nog hoop. En brief van de ondernemingsraad biedt wellicht uitkomst, want zelfs die weet te melden dat dit een prima besparingsmaatregel is.

Het is in deze discussie vooral de emotie die speelt. Want ja, misschien wordt de kans dat er iemand verdrinkt een promille groter. Maar de vraag is of je er een dikke ton voor over hebt om dat weer te reduceren. Men zal zich moeten realiseren dat je met een kleiner budget minder veiligheid kunt bieden. En dan heeft meer dan een ton bezuinigen op brandbestrijding veel meer nadelige effecten. Toch is het voor sommigen erg moeilijk om dit soort knopen door te hakken en is uitstellen altijd verleidelijk.

De vraag is: In hoeverre moet een brandweer een specialistisch duikteam onderhouden om de kans op drenkelingen zeer minimaal te verkleinen?

Rogier Verkroost (29) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. In de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.