Lokale interruptie: Leefbaar Eindhoven verdwijnt uit de raad

Zo zit je wat te twitteren en ineens bereikt het bericht je dat Leefbaar Eindhoven uiteen gevallen is. Het enige raadslid dat ze hadden stapt uit Leefbaar Eindhoven en begin een eigen partij. Dit omdat hij overhoop ligt met de partij. Het is na 11 jaar een treurige exit voor een partij die in een roemrucht verleden Eindhoven op zijn kop zette. In 2001 werd de partij opgericht door toenmalig raadslid Ad Pastoor, die na ruzie uit de VVD was gestapt. Hoewel de partij niets met de beweging van Henk Westbroek en Jan Nagel te maken had, werd strategisch de naam Leefbaar Eindhoven aangenomen om mee te liften op het elan van die groep. En dat bleek een meesterzet. In 2002 werd Leefbaar Eindhoven met 9 zetels de grootste partij in de Eindhovense raad. Een aardverschuiving.

Na een ingewikkeld schaakspel in de formatie wist Leefbaar Eindhoven voor nog een revolutie te zorgen. Het college werd de vreemde combinatie van Leefbaar Eindhoven, CDA, Groenlinks, D66 en het Ouderenappel. VVD en PvdA vielen buiten de boot. Vooral voor de PvdA, die al sinds mensenheugenis in Eindhoven regeerde, een zeer frustrerende ervaring. Det leidde tot een turbulente periode met veel politieke polarisatie. In die jaren was Leefbaar Eindhoven met spraakmakende politici als Ad Pastoor, Henk Kielenstein, Wim Claassen, Jill Oomen en Marcel van Bussel, vaak onderwerp van aandacht. Wat te denken van een raadslid dat zich voor haar huwelijk per helikopter van het stadhuisplein liet oppikken of een raadslid dat zijn hond de commissie liet toespreken. In 2005 kwam Pastoor echter ten val na beschuldigingen van corruptie, die later volledig onwaar bleken te zijn. Het gedachtegoed van de partij was moeilijk te duiden. Het was een pragmatisch ingestelde partij met een wat volkse toon. Niet vergelijkbaar met de Leefbaren in Rotterdam. Zeker de laatste jaren schoof de partij steeds verder naar links.

Van dat elan was in 2010 weinig meer over. Met lijsttrekker Kees Rijnders haalde de partij nog maar een zetel. Toch waren de bijdragen van Leefbaar Eindhoven soms waardevol. Vooral in de commissies. De partij kon drie burgercommissiesleden benoemen en dat werden Eddy de Beaumont, Miriam Frosi en Geert Geerts. Alledrie uitstekende politici met een sterke inbreng. Die drie zijn door de actie van Kees Rijnders ineens ambtloos burger geworden. Bijzonder jammer want met Eddy kon ik het bij borrels zeer goed vinden en de Italiaanse tongval van Miriam fleurde de financiele beschouwingen behoorlijk op. Dat het rommelde binnen de fractie was al langer duidelijk. De burgercommissieleden klaagden steeds vaker openlijk over het functioneren van Kees, die afspraken soms volledig negeerde. Door deze actie zijn ze uitgespeeld en het is buitengewoon treurig dat hun politieke avontuur zo moet eindigen.

Hoewel Leefbaar Eindhoven als organisatie natuurlijk nog steeds bestaat ben ik benieuwd of ze nog ooit zullen terugkeren in de raad. Voor een kleine lokale partij kan het verlies van de vertegenwoordiging de genadeslag zijn. Maar zeker voor Kees Rijnders schat ik de kansen op overleven bij de verkiezing donker in. Hij zal het vanaf nu alleen moeten gaan doen. Hij zal in de helft van de commissies niet eens meer aanwezig kunnen zijn zonder ondersteuners. Hij wil als "Samen Eindhoven" mee gaan doen met de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Maar ik vraag me af met wie dat samen is dan? Het zal geen gemakkelijke klus worden om op eigen kracht een zetel halen. Op die manier heeft deze kwestie alleen verliezers.

Dat een raadslid kan losbreken van zijn fractie en alleen verder kan gaan daar blijf ik voorstander van. Het zou niet goed zijn wanneer een politicus door druk van anderen uit zijn zetel kan worden gezet. Een politicus moet onafhankelijk kunnen stemmen zonder bang te zijn voor een royement. Toch is het wel jammer dat benoemde burgercommissieleden door een actie als deze ineens buitenspel gezet kunnen worden. Wat mij betreft wordt het reglement aangepast dat deze leden aan kunnen blijven als ze eenmaal benoemd zijn.

Ik ben benieuwd hoe Fokkers denken over een dergelijke kwestie.

Rogier Verkroost (29) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. In de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.