Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over gedeporteerde demonstranten.

Nee, ik koester bijzonder weinig sympathie voor de European Freedom Initiative. Een griezelige, extreem-rechtse club. Ze willen een pro-Wildersdemonstratie houden in Amsterdam, op het Museumplein, en hebben ruim op tijd toestemming gevraagd.
 
Het gemeentebestuur heeft de demonstratie verplaatst naar een zeer afgelegen terrein in het havengebied, omdat er geruchten binnenkwamen over de komst van een fors aantal hooligans. Deze beslissing is begrijpelijk, maar onjuist. Immers, mensen houden een demonstratie om hun opvattingen onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Wat dat betreft valt een demonstratie onder de vrijheid van meningsuiting. Hoe onsympathiek ook, dat recht geldt ook voor de EFI.
Kan burgemeester Eberhard van der Laan mij even laten weten, hoe hij trouwens denkt te voorkomen dat hooligans voor of na de demonstratie alsnog naar het centrum van Amsterdam zullen trekken?