Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over Godwin de schreeuwneger.

Met stijgende verbazing en woede keek ik gisteravond naar ene uitzending van de Amsterdamse televisiezender AT5. Kwade inwoners van de Amsterdamse sloppenwijk Bijlmermeer, die tekeer gingen over het besluit van Amsterdam, om hulpprojecten in Suriname op te schorten wegens het presidentsschap van Desi Bouterse. Drogredenen als “Je moet een land niet straffen voor één man”, terwijl die man wel door het volk na eerlijke verkiezingen in het zadel is geholpen. Maar één meneer maakte het wel erg bont. Die zei iets over “dat je in Nederland uit moet kijken met het uiten van je sympathie aan Suriname, omdat je anders in dezelfde positie kan raken als de Joden in ons land in de jaren-30”.
 
Dat is een grove belediging. Van de Joden, van wie het leed wordt misbruikt voor een laaghartig statement. Voor alle naoorlogse minister-presidenten en staatshoofden, onder wiens verantwoordelijkheid de mensenrechten nooit zo slecht zijn geweest als in Nederland in de jaren-30 of Suriname in de jaren-80 en -90. Feitelijk zet deze schreeuwneger het Amsterdamse gemeentebestuur indirect neer als een stel nazi’s.

Kan de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan mij even weten wanneer hij naar het politiebureau stapt om aangifte te doen tegen deze meneer? Want ik wil niet dat mijn gemeentebestuur zo wordt geschoffeerd.