Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag de twee maten van Hirsch Ballin.

Justitieminister Hirsch Ballin (CDA) wil het stiekem opnemen van gesprekken strafbaar stellen. Nu is dat al strafbaar wanneer degene die de opname maakt, zelf geen deelnemer aan dat gesprek is. Maar straks mag iemand die zelf deelneemt, het gesprek ook niet meer stiekem opnemen.

Het stiekem opnemen van gesprekken is niet altijd fout:

Denk aan de huurder die wordt geïntimideerd door zijn huisbaas. Denk aan de werknemer die wordt bedonderd door zijn baas. Denk aan de consument die in een winkel in de maling wordt genomen. Het is dan goed, om te kunnen bewijzen wat de andere partij heeft gezegd. En een bonafide huisbaas, werkgever of winkelier heeft niets te vrezen van die opnamen, dus uitsluitend de slechten worden daardoor getroffen.

Kan Ernst Hirsch Ballin mij even laten weten, waarom hij het normaal vindt dat de overheid te pas en te onpas mensen afluistert (zelfs op een schaal die nergens ter wereld wordt geëvenaard), terwijl de gewone burger een soortgelijk recht om voor zijn belangen op te komen, wordt ontnomen?