Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de twee maten van Cameron.

Ons land maakt deel uit van de Europese Unie. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Denk aan het dreigende bankroet van een aantal knoflookstaten, waarbij de risico’s ook op ons bordje komen te liggen. Het is in ons belang, dat de huidige EU-partners waar nodig verder orde op zaken stellen.

De nieuwbakken Britse premier Cameron speelt in deze discussie een eigenaardige rol. Hij vindt dat Turkije snel lid van de EU moet worden. Ik vind van niet. Zolang Turkije zijn criminele onderdanen niet uitlevert aan de landen waar die hun misdaden hebben gepleegd, heeft Turkije niets in de Europese Unie te zoeken. Maar ik zei het al: Cameron speelt een vreemd spelletje:

Want kan de plotselinge voorstander van een grote Europese Unie mij even laten weten, wanneer zijn land dan eindelijk eens overstapt op de Europese munt als munteenheid? Door de Euro als munt te accepteren laat het Verenigd Koninkrijk pas zien, écht hart voor Europa te hebben.