Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over kleine Mei Li en een te laag plafond.

Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) stelt kamervragen over het feit dat een Amsterdams restaurant geen drankvergunning krijgt omdat het plafond zeven centimeter te laag is. Maar waarom zou de gemeente Amsterdam zo’n vergunning wél moeten afgeven? Restaurants moeten een bepaalde minimale plafondhoogte hebben. Sommige ondernemingen geven een hoop geld uit om te zorgen dat ze daaraan voldoen. Dan moet je niet achteraf andere zaken die dat niet doen, vrijstelling verlenen. Dat is oneerlijke concurrentie.

Trouwens, zodra je ontheffing verleent voor 7 cm, begint iemand die met een plafond dat 9 cm te laag is te stuiteren: die wil dan ook een drankvergunning "want hij komt maar 2 cm tekort". Daarna roept iemand die qua plafond 11 cm te laag is, dat hij ook... Enzovoort. Je begeeft je op een hellend vlak.

En die minimale plafondhoogte is er niet voor niets. De is van groot belang voor de warmte- en rookafvoer bij brand. Dus:

Kan Mei Li Vos mij even vertellen, waarom ze met zulke belachelijke Kamervragen op de proppen komt? Iets met verkiezingstijd misschien?