Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de vraag, wie de stomste zijn.

Da’s toch niet zo’n rare constatering van de Arbeidsinspectie? Beveiligingsmedewerkers worden vaak geïntimideerd en beledigd. Goh. Volgens mij hoort dat een beetje bij het werk. Een bakker krijgt een lamme arm van het in het deeg roeren, een schilder stinkt naar verf en een beveiliger krijgt nu eenmaal zo nu en dan een verwensing naar het hoofd geslingerd. Vervelend, maar dat is een ongemak dat nu eenmaal bij je beroep hoort. Voetbalfans of winkeldieven zijn doorgaans nu eenmaal niet zo bedreven in het netjes met twee woorden spreken. Wat is er dan wél schokkend?

Wel schokkend is de constatering van de Arbeidsinspectie, dat ongeveer een kwart van de beveiligers nooit heeft geleerd, hoe om te gaan met agressie. En ronduit verbijsterend is de toezegging van de brancheorganisatie: die gaan in de toekomst het omgaan met agressie deel laten uitmaken van de opleidingen! In de toekomst!

Nogal wat mensen kijken neer op beveiligers. Die beschouwen ze als sukkels met mooie pakkies an, en zonder hersenen. Kunnen de directies van de beveiligingsbedrijven, die hun personeel dus zo slecht laten opleiden, mij even laten weten of ze het met mij eens zijn dat de stomste idioten niet degenen zijn in die uniformpjes, maar hun bazen met hun krijtstreeppakken?