Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een schandalige busstaking.

Een wilde staking bij de buschauffeurs van Veolia in Limburg. Die besloten vanmorgen, het werk neer te leggen, omdat er de laatste dagen meerdere buschauffeurs waren overvallen. Laat duidelijk zijn: buschauffeurs moeten veilig hun werk kunnen doen, en daar schort dus blijkbaar wat aan. Ze zijn met hun strippenkaarten en hun geldcassette dus een aantrekkelijke prooi. Daar moet een oplossing voor komen, en de vervoerbedrijven moeten daar wat aan doen. Het is niet onterecht, dat die chauffeurs dus actie voeren. Maar:

Die actie moet zich wél richten tegen hun bazen. Nu zijn de passagiers de dupe. Een onaangekondigde staking in het OV is per definitie onaanvaardbaar. Reizigers kunnen geen maatregelen treffen zoals het regelen van een lift of het opnemen van een snipperdag. Ze staan nu op de halte, en weten van niets. Met deze wilde staking treffen de chauffeurs dus vooral de reizigers, en niet zozeer hun bazen.

Met FNV-bestuurder Janny Coppens heb ik het al eerder aan de stok gehad. Met die mevrouw valt geen zinnig woord te wisselen. Daarom nu een vraagje aan mensen die ik wél hoog acht. Kan de Veolia-directie mij even laten weten, hoeveel chauffeurs vandaag op staande voet worden ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim? Juist in de transportsector is de werkgelegenheid fors afgenomen, dus er zijn chauffeurs zat te vinden, die wél hart hebben voor de klant.