Goedemorgen Extra!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Nu een extra editie. Over het terecht doodschieten van een hooligan in Hoek van Holland.

De verbijsterende beelden van de incidenten voor en tijdens het strandfeest in Hoek van Holland staan mij op het netvlies gebrand. Inderdaad, politie, gemeente en justitie hebben forse fouten gemaakt, en dat kan niet zonder gevolgen blijven.

Maar de échte schuldigen zijn natuurlijk die Feyenoord Hooligans en hun meelopers. Die zijn willens en wetens naar het festival gekomen om onschuldige feestgangers te mishandelen, alles en iedereen te provoceren, en zelfs de hekken te vernielen om buiten het festivalterrein in de duinen een klopjacht op de politiemensen te houden. Die hooligans en hun vrienden, dát zijn de échte schuldigen. En de vanmiddag getoonde beelden zijn wat dat betreft overduidelijk. Dus:

Die politiemensen in de duinen voelden zich terecht in levensgevaar, tegenover een horde tuig dat stijf staat van de drugs & drank. Ze hebben volkomen terecht geschoten. Eerst in de lucht, later noodgedwongen gericht.  Ook die knul die werd doodgeschoten, over wie iedereen jammerde dat het zo'n brave en onschuldige knul was, is getroffen door een politiekogel terwijl hij dus meedeed aan die aanval op die politiemensen, buiten het festivalterrein. Hij was dus allesbehalve een onschuldige feestganger. Iedereen die het voor die jongen nog durft op te nemen is een schijnheilige, of een naïeve idioot. Ook deze jongen was gewoon tuig van de richel, en door zijn dood is de samenleving er een stukje beter op geworden.

Ik ben geen vader. Ik kan mij dus niet goed inleven in hoe het is om een kind te hebben. Laat staan om er een te verliezen. Maar de familie van de doodgeschoten jongen heeft wel wat goed te maken, na hun suggesties dat stoute agenten hun onschuldige heilige boontje nodeloos hebben afgeknald. Kunnen de ouders mij even vertellen, waar de excuses hiervoor namens de nabestaanden aan de Rotterdamse politie blijven?