Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het internationale karakter van een ontbrekende Haagse kerstboom.

Het staat er echt. Een mededeling aan de studenten van de Haagse Hogeschool: “De Haagse Hogeschool plaatst ieder jaar een grote kerstboom in het atrium. Om het internationale karakter en de diversiteit binnen De Haagse Hogeschool te benadrukken, staat dit jaar echter niet een kerstboom, maar licht en warmte centraal. Dit thema kan door iedereen op zijn/haar eigen manier worden ingevuld.” Geen kerstboom dus. Maar:
Nog niet zo lang geleden had ik een stop-over in Aman. Al op het internationale vliegveld van Jordanië klonken overal Islamitische gebedsoproepen en lofzangen op Allah. Dat gaf mij als wereldburger met Christelijke roots een erg internationaal gevoel, ja. Maar de Haagse Hogeschool helpt diep in onze samenleving gewortelde tradities achteloos om zeep. Geen kerstboom. Want niet internationaal en niet divers. Hoe enorm kun je het spoor bijster zijn...
 
Kunnen onze ministers van Onderwijs en van Financiën mij even laten weten, wat het wordt? Ook dit jaar een kerstboom in de Haagse Hogeschool, of de tekst “God * zij * met * ons” van de Nederlandse editie van de 2-euromunt… Want als in een Haagse school geen kerstboom kan staan, dan is die tekst natuurlijk eveneens een aanslag op het internationale karakter van ons land dat leeft van de wereldhandel!