Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een schandalige aangifte tegen Alexander Pechtold.

 
De ideologische nazaten van Pim Fortuyn hebben aangifte gedaan tegen Alexander Pechtold. Want Pechtold had Geert Wilders “staatsgevaarlijk, extreem rechts en haatzaaiend” genoemd. Een wel heel vreemde aangifte. Want sinds wanneer mag de waarheid niet worden gezegd? Trouwens:
De gevaarlijkste politieke stromingen en politici zijn zij, die op democratische wijze aan de macht komen, en zich daarna aan de afspraken rond hun verkiezing niets meer gelegen laten liggen. Zoals Pim Fortuyn. Die werd door de leden van leefbaar Nederland tot lijsttrekker verkozen, mits hij zich zou onthouden van discriminerende praatjes. Op het verkiezingscongres ging Fortuyn daarmee akkoord, om vervolgens in de Volkskrant hard van leer te trekken tegen bepaalde bevolkingsgroepen. Zulke politici zijn een gevaar voor de democratische rechtsstaat. Dat uitgerekend de aanhangers van die wolf in schaapskleren nu een aanklacht indienen tegen Pechtold is diep treurig.
 
Kan de heer Van den Heerik, die namens de indieners van de aangifte het woord voert, mij even laten weten, hoe die aangifte zich verhoudt met de ook door Portuyn omarmde vrijheid van meningsuiting?