Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de wanprestatie van een beurscomputer.

 
Het gebeurt zo nu en dan, dat er van een bepaalde beursgenoteerde onderneming opeens erg veel aandelen worden verhandeld. Vaak is dat na tegenvallende of juist meevallende jaarcijfers, maar ook andere berichten kunnen de handel flink opjagen. Zoals het bericht, dat ING zal worden gesplitst en dat de verzekeringspoot wordt afgestoten. De computersystemen van de beurs dienen tegen zo’n groot handelsvolume bestand te zijn. Maar...
Dat was gisteren niet het geval. Er werd erg veel in ING gehandeld, tot dat onmogelijk werd door computerproblemen. Daardoor hebben partijen die van hun aandelen af wilden, schade geleden. De koers is waarschijnlijk gezakt sinds het moment dat zij probeerden hun aandelen te verkopen. Dat weten we als dadelijk de beurs open gaat.
 
Kan de Amsterdamse beurs mij even vertellen, hoe deze aandeelhouders schadeloos worden gesteld? Want dat die schadeloosstelling er moet komen, is duidelijk. Van overmacht is geen sprake. Immers, een handelspiek is een normale verschijning in de beurswereld. En komt die schadevergoeding er niet, dan zit er voor beleggers maar één ding op: voortaan handelen op een beurs die zijn zaakjes wél op orde heeft, bij voorbeeld in Londen of New York.