Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de krokodillentranen van Scheringa’s museumdirecteur.

Eerlijk gezegd snap ik al die commotie over het weghalen van de kunst uit het Scheringa-museum niet. De kunstcollectie diende als onderpand voor een hypotheek die ABN-AMRO had verstrekt voor de nieuwbouw van het museum. En zodra duidelijk is dat de hypotheeknemer niet meer kan betalen, is het duidelijk dat de hypotheekgever zijn onderpand terug wil hebben. Trouwens...

Het was Scheringa zélf, die aan het begin van deze week aankondigde dat zijn Scheringa-beheer -de eigenaar van de kunst- ook failliet zal gaan. Logisch dat ABN-AMRO zijn onderpand veilig wilde stellen voordat het failliet daadwerkelijk is uitgesproken.

De directeur van het Scheringa-museum verklaarde vanmorgen voor het NOS-journaal dat het weghalen van de kunst ook best een dagje later had gekund. Maar kan hij mij even vertellen of hij dat ook had gezegd als hij namens ABN-AMRO had gesproken, in het zicht van het faillissement?