Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over Wouter Bos die voor zijn beurt praat.

Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de reeks nieuwsberichten over de ineenstorting van de DSB-bank. Nu wordt bekend dat Scheringa afgelopen maandag van plan was geweest om op te stappen, aangezien zijn positie in de ogen van De Nederlandse Bank onhoudbaar was geworden. Scheringa heeft dat niet tegen de rechter gezegd. Wanneer hij dat wél had gedaan, had de bank misschien niet onder curatele hoeven te worden gesteld omdat na het vertrek van de falende bankdirecteur wellicht een hernieuwd vertrouwen bij de consumenten had kunnen ontstaan, waardoor het massaal opnemen van geld was opgehouden. Het is goed mogelijk, dat Scheringa dus zélf zijn eigen bank omver heeft gegooid. Of...
 
Of praat ik nu voor mijn beurt? Wie weet. Wie in ieder gaval voor zijn beurt spreekt, is Wouter Bos. Er komen allerlei onderzoeken naar de gebeurtenissen rond de DSB-bank. Ondermeer naar de rol van de bestuurders en ex-bestuurders van deze bank, en naar de vraag, of het toezicht door de AFM en DNB wel voldoende is geweest. Maandag liet Bos meteen weten dat zijn vertrouwen in voormalig DSB-bestuurder Zalm “onverminderd groot” is, en gisteren zei Bos dat hij denkt dat DNB-baas Wellink “niets te verwijten valt”.
 
Kan de heer Bos mij even laten weten, waarom hij onderzoeken heeft ingesteld als hij toch alles al zegt te weten? Maart hij daarmee de onderzoekers niet het gras voor de voeten weg?