Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de speedflip.

Het is in Nederland verplicht dat je auto is voorzien van duidelijk leesbare kentekenplaten. Dat is niet voor niets. Je kan verkeersovertredingen tenminste handig afrekenen. Aan de hand van het kenteken stuur je een acceptgiro naar e eigenaar van de auto, als die weer eens te hard heeft gereden. Nee, nu niet allemaal gaan zeuren over dat het kinderachtig is dat je een boete krijgt voor een paar lullige kilometertjes te hard, dat is een andere discussie. Maar die borden... Daar is wat mee...

Meer dan 99 procent van de auto’s is voorzien van deugdelijke kentekenplaten. De rest wordt bestuurd door tuig, dat gewoon platen met een andere registratie op de auto heeft geschroefd. Maar het kon niet uitblijven: er is nu een kentekenplaat ontwikkeld, die kan inklappen, zodat die bij bijvoorbeeld een flitspaal of een roodlichtcamera even onleesbaar wordt. De speedflip. U raadt het al, uitsluitend Tokkies zullen zich zo’n plaat aanschaffen. Lekker verkeersovertredingen maken, en dan gratis. Dat de verkeersveiligheid er niet beter op wordt, is voor de betrokkenen blijkbaar geen probleem.

Kortom: zo’n opklapbare kentekenplaat is het toppunt van asociaal Tokkie-gedrag. En niet alleen als het gaat om een of andere roestbak, maar ook als het gaat om een Mercedes of een Porsche.

Ik herinner mij van vroeger nog, dat wanneer jochies hun brommer opvoerder en daarmee betrapt werden, dat ze hun brommer als een pakketje groot weer thuis kregen. Kunnen onze verkeers- en justitieministers mij even laten weten waar de wet blijft die regelt dat auto’s met opklapbare of valse kentekenplaten zonder uitzondering in beslag worden genomen en op kosten van de eigenaar worden vernietigd? Opgeruimd staat netjes.