Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de krokodillentranen van de Uitmarkt.

Erg zielig voor de organisatoren van de Uitmarkt in Amsterdam. De stadsdeelraad Centrum keurde de vlaggen af: er stonden te grote bedrijfslogo’s op, en dan mag het niet. Dan vallen die vlaggen onder reclame in plaats van onder cultuur, zoiets. Dus moest de Uitmarkt al die vlaggen opnieuw laten maken. Een forse schadepost. Bureaucratische rotdeelraad. Hoewel…

Al jaren weet de Uitmarkt-organisatie dat de logo’s op de vlaggen kleiner moesten zijn. De laatste jaren waren die logo’s ook al te groot, maar toen werd dat gedoogd. Maar deze zomer, een paar maanden geleden, heeft de stadsdeelraad laten weten, dat het gedogen nu voorbij is.

Uitmarkt-directeur Pim Luiten, klaagt nu steen en been. Want het werd immers gedoogd. En de Uitmarkt had voor de te grote logo’s flink wat geld ontvangen van de bedrijven, en die willen hun geld nu terug. Ach, gut. Krokodillentranen, meer niet. Want kan de heer Luiten mij even laten weten, hoe hij het in zijn hoofd haalt, dat het feit dat iets werd gedoogd, opeens is omgezet in een recht? Of is het zo, dat omdat mijn buurvrouw gisteren door rood fietste, ik de rest van mijn leven niet meer hoef te stoppen?