Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de manier waarop Nederland door Schotland in zijn hemd wordt gezet:

Abdel Basset al-Megrahi, de man die verantwoordelijk is voor het neerstorten van een jumbojet op het Schotse dorpje Lockerbie is vervroegd vrijgelaten. Want hij is ernstig ziek. Een kapitale fout van de Schotse regering. Ook het aangekondigde spoeddebat kan deze misser niet meer terugdraaien. Dit soort humanitaire overwegingen kan nooit van toepassing zijn op iemand die meer dan 200 mensen heeft vermoord. En we kennen ze, de voorbeelden van zogenaamd ernstig zieke lui. Ik noem een Honecker. De Oost-Duitse president die vluchtelingen aan de grens liet doodschieten was “ziek” en leefde nog lang en gelukkig in Zuid-Amerika. Noem maar op...
 Een extra klap in het gezicht van de nabestaanden was de heldenontvangst in Libië van de massamoordenaar. In plaats van een sobere ontvangst werd hij als een held van het vliegtuig gehaald, en ontvangen door de familie van president Ghadaffi.
 
Wat mij ook dwars zit, is dat de berechting van de massamoordenaar in ons land heeft plaatsgevonden. In Kamp Zeist. Dus ook de reputatie van ons land staat onder druk. Immers, bij die berechting steunden wij Schotland publiekelijk.
 
Kan onze minister van defensie mij even laten weten waar de brief aan de Schotse regering blijft, met daarin de mededeling dat wij niet meer meewerken aan processen waarvan de uitkomst vervolgens met een flauwekulsmoes in de prullenbak verdwijnt?