Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over jeugdige krokodillentranen.

Veel jongeren tussen 15 en 22 jaar oud vrezen dat beter opgeleiden de jongeren met amper tot geen diploma’s uit de arbeidsmarkt zullen verdringen. De vraag is, in hoeverre er hier sprake is van een echt probleem...

Ten eerste wordt voor veel baantjes door werkgevers geselecteerd op leeftijd: de vakkenvullers in de supermarkt verliezen hun baan als ze wat ouder en dus duurder worden. Maar bij wat leukere baantjes wordt door werkgevers natuurlijk wél gekeken naar het niveau van de sollicitant. En het opleidingsniveau is, hoe je het wendt of keert, hiervoor een aardige indicatie. En zowel voor klanten als voor collega’s is het prettiger om met een niet al te dom persoon te maken te hebben.

Kunnen die jongeren zonder opleiding hun krokodillentranen even afvegen, en mij vertellen waarom werkgevers er niet voor zouden mogen kiezen om een baan te geven aan de slimste sollicitant? Is het wellicht een idee om gewoon een opleiding te volgen en deze ook af te maken?