Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws, om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over Tokkies. Niet in een achterstandswijk, maar op het gemeentehuis van Meerssen:

Door een fout bij de Gemeente Meerssen, is van 5500 inwoners de maandelijkse termijn van de gemeentebelasting twee keer afgeschreven. Terugstorten dus. Maar zo eenvoudig is dat niet! Althans, niet volgens de Gemeente Meerssen.

Nee, het is niet mogelijk om de dubbele incasso automatisch terug te storten, zegt de gemeente. In plaats daarvan moeten de brave burgers het zelf maar regelen met hun bank, vindt de gemeente. Een schande. Want wie heeft nou de fout gemaakt, de gemeente of de burger? Juist. Dus wie zou het probleem moeten oplossen? Juist. De gemeente. En als dat niet automatisch lukt, dan maar met de hand. Natuurlijk, dat zal best een hoop werk zijn, maar ja, wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten. Behalve...

Behalve in Meerssen dus. Daar brandt de gemeente zijn gat, en moet de burger op de blaren zitten. Daar moeten burgers allemaal naar hun bankkantoor om een formulier op te halen om de terugstorting te regelen. Kan burgemeester Ricardo Offermanns (VVD) mij even vertellen, of hij zich erg schaamt voor de opstelling van zijn ambtenaren? Is hij al een ontslagprocedure gestart tegen de betrokkenen wegens ernstig plichtsverzuim? Of vindt Offermanns dat niet nodig? Dan mag ‘ie wat mij betreft zélf vertrekken.