Goedemorgen!

Iedere ochtend neemt Driek Oplopers het nieuws onder de loep, en stelt een lastige vraag. Vandaag over snelle treinreizigers die een oor wordt aangenaaid:

Met veel klaroengeschal zal de snelle spoorbaan tussen Amsterdam en Rotterdam op 7 september in gebruik worden genomen. In plaats van iets meer dan een uur, duurt de reis dan nog 43 minuten.

In december liet NS-HiSpeed weten, dat een kaartje voor die route € 21,10 gaat kosten. Een treinkaartje voor de gewone, “langzame” trein kost ruim 13 euro. Hier klopt iets niet. Want we gaan even rekenen.

De nieuwe spoorverbinding is ongeveer 30 procent sneller dan de oude. En inderdaad, tijd is geld, dus dat mag wat kosten. Maar als ik de prijzen van de treinkaartjes vergelijk, dan kom ik op een prijsverschil van zo’n 60 procent. Dus NS-HiSpeed wil voor een trein die 30% sneller is, een 60% duurder kaartje verkopen. Ik heb eens even op de website van NS-HiSpeed gekeken, maar daar zijn de tarieven tussen Amsterdam en Rotterdam nog niet gepubliceerd. Zorgwekkend.

Kan NS-Directeur Van Roozendaal mij even laten weten, of hij de prijs van de kaartjes voor zijn flitstrein naar beneden bijstelt? Hij wil toch niet door het leven als oplichter?