HalleluJAH

Lisa heeft X-Factor gewonnen en haar single die waarschijnlijk straks uit den treure gedraaid gaat worden op de radiozenders heet Hallelujah! Een bekende plaat van een nog bekendere kreet. Maar ik vroeg mij af weet zij zelf wel wat Hallelujah precies betekent.

Ik wist in mijn gedachten dat het "Looft Jehovah" ofwel "Looft God" betekent. Maar ik was toch benieuwd wat onze internetvriend Wikipedia en andere encyclopedieën erover vertelden

Wikipedia geeft de volgende omschrijving.: “Het woord is een samentrekking van Hallelu en Jah.” en "Het betekent dus "Prijst Jahweh!" of "Prijst Jehovah!". In het Nederlands wordt vaak Halleluja geschreven."

Dus eigenlijk gaat het EO-achtige nummer over de naam van God die je moet loven/aanbidden. Interessante informatie leek mij zo. Vooral omdat veel mensen, ik denk bijna 80 procent van het christendom, geeneens weet dat Jehovah of Jaweh de naam is van God. Laat staan wat de naam betekent. Na nog verder speurwerk kwam ik erachter dat de naam eigenlijk gewoon JHWH is of JHVH omdat in de oude tijden de V en W dezelfde letter waren. En medeklinkers nog niet bestonden. En dus kom je uit bij Jehovah (meestal zonder H geschreven) of Jahweh (ook vaak zonder H geschreven). De naam betekent iets in de trend van “Hij veroorzaakt te worden”.

Vreemd dat bij de naam Jehovah ik niet denk aan de Katholieke kerk ofzo. Nee, mij gaat dan direct het belletje rinkelen van de fanatieke mensen die langs de deuren gaan om de Wachttoren bij mensen achter te laten. En te praten over wat de Bijbel leert. Op deze manier Getuigen zij van Jehovah.

De naam is trouwens ook wel vaker op andere manieren bezongen. Typ Jehovah maar eens in op YouTube.

Het is opvallend allemaal. Zo veel gelovigen op de wereld en maar een handje vol van de gelovigen gebruikt de naam van God. De moslims geloven in Allah, wat gewoon Arabisch is voor God. Geen naam dus. En eigenlijk elke kerk die mij zo te binnen schiet heeft er wel een titel voor maar geen naam. Gek, ik bedoel ikzelf ben ook een mens, ik ben een oom, een man, een broer, een zoon, en straks ook nog vader. Maar ik heb toch zeker wel een naam.
 
Hoe dan ook, ik vond dit opvallend genoeg om met jullie te delen, ik hoop alleen niet dat Lisa haar Hallelujah veel gedraaid wordt want hoe mooi een naam ook is, ik vind het een rotnummer. Het is mij te zweverig, en dan wordt het gezongen door zo’n kroegtijger, nee niet echt geloofwaardig