Wat gebeurt er volgende week

Elke week presenteert FdBeer een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en evenementen van de komende week. Je kunt hiermee niet alleen je neefjes en nichtjes de loef afsteken op saaie familieverjaardagen, maar ook je ooms en tantes zullen zwaar onder de indruk zijn.

Algemeen

  • Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, de actiedag van de vrouwenbeweging. Dit jaar wordt deze dag in ruim 100 Nederlandse gemeenten gevierd.
  • Op 10 maart wordt er een internationale solidariteitsactie voor Tibet gehouden. In Nederland laten elf gemeenten als teken van solidariteit de Tibetaanse vlag wapperen op het gemeentehuis.
  • Op 13 maart reikt minister Plasterk (Onderwijs) in Vlaardingen een Geuzenpenning uit aan Martii Ahtisaari, voormalig president van Finland. De penning wordt jaarlijks uitgereikt als eerbetoon aan personen of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

Politiek

  • Op 11 maart debatteert de Tweede Kamer over het WRR-rapport 'Europa in Nederland'. In juni 2005 stemde Nederland tijdens een referendum massaal tegen de Europese grondwet. Een van de adviezen van de WRR is om in de toekomst bij dit soort volksraadplegingen over Europa geen refendum, maar een preferendum te organiseren. In een preferendum krijgt de burger vooraf meerdere inhoudelijke alternatieven voorgelegd, in plaats van een simpele ja/nee vraag achteraf.
  • Op 11 maart overlegt de Tweede Kamercommissie van Buitenlandse zaken met minister Verhagen en minister Koenders over de betrokkenheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken bij betalingen aan Nederlanders in VN-dienst.
  • Op 12 maart start de VVD haar ledenraadpleging over het VVD-voorzitterschap. De kandidaat-partijvoorzitters zijn Onno Hoes (gedeputeerde in Noord-Brabant) en Ivo Opstelten (burgemeester Rotterdam).

Sport

  • Op 9 maart start de eerste grote rittenkoers van het wielerseizoen: Parijs-Nice. Er was lange tijd onduidelijkheid over Parijs-Nice vanwege een conflict tussen de organisatie en de wielerunie UCI.
  • Op 12 maart speelt PSV in de UEFA Cup de thuiswedstrijd tegen Tottenham Hotspur.
  • Op 13 maart begin het Europees Kampioenschap Zwemmen in Eindhoven.