Cupido, stupido

Valentijnsdag, een dag die wat mij betreft direct van de kalender geschrapt mag worden. Waarom? Om het volgende:

Ten eerste durf ik te wedden dat 90% van de mensen niet weet waar Valentijn van origine vandaan komt. Er zijn aantal verschillende verhalen, maar het komt er allemaal op neer dat Valentijn een christelijke feestdag is om de vriendschap te vieren. Ergens in de middeleeuwen heeft men besloten dat het een dag moest worden voor geliefden, en daar voegde men cupido met zijn activiteiten met pijl en boog aan toe.

En waar komt de drang vandaan iets ‘romantisch’ op deze veel en veel te commerciële dag te ondernemen? In mijn meidenklasje werd er ruim 2 weken van te voren al weer volop gekletst over wie wat cadeau zou doen aan haar vriendje en wat zij zelf verwachtten cadeau te krijgen; allerlei vermoedens en ideeën vlogen mij om de oren.

Ik kan mij hier zo ontzettend aan ergeren en ik kan het simpelweg niet bevatten. Waar haalde de mens het recht vandaan de betekenis van Valentijnsdag zo te veranderen? Is vriendschap niet bijzonder genoeg meer, of hechten wij veel meer waarde aan een partner dan aan onze vrienden?

Waarom denkt iedereen liefde te kunnen uiten in het materiële? Waarom zou je zoiets moois als liefde überhaupt al willen uitdrukken in een voorwerp en hoe kan dat? Hoe komt het dat hoe duurder/groter het cadeau is, hoe liever het gebaar? Hoe kan je gevoelens uit je hart zomaar overbrengen op een levenloos object? Hoe laat je zo je partner merken hoeveel je van hem/haar houdt?

Als je het mij vraagt is Valentijnsdag een grote belediging voor de liefde. Niet meer, niet minder. Voor allen die Valentijnsdag wel vieren: ik hoop dat je geldverspilling ten goede komt.

Fijne Valentijnsdag.