Twinky en de gouden schoentjes

Afgelopen week was het voor mij de laatste lesweek voor de examens. Nu heb ik vakantie, en dan volgende week woensdag het eerste examen. Om maar eens goed te beginnen met examenblogje is hier dus het eerste, dat nog eigenlijk voor de examens is. En eigenlijk gaat het helemaal niet over examens, maar over de stuntdag, de allerlaatste schooldag voor de eindexamenleerlingen. De wildste roddels gaan altijd de ronde, zeker na wat er in de voorgaande jaren is gebeurd. Toen mijn school nog een klooster met aangebouwd gymnasiuminternaat was, werden er in de vijvers (nu verlaagde grasveldjes) vóór de school wel eens rotte vissen gegooid. Een paar jaar geleden werd dat dunnetjes overgedaan door leerlingen die een geit in de lerarenkamer loslieten, en bij de geit een bak lekker eten met laxeermiddel zetten. Deur op slot, en pret gegarandeerd. Ook kleine actietjes doen het goed. Vier jaar geleden werd diezelfde lerarenkamer helemaal volgepropt met ballonnen, en twee jaar geleden hadden ze honderden bekertjes met water op de vloer gezet. Ja, de originele dingen zijn vaak het leukst.

Bij de stuntdag horen echter ook standaard dingen, tradities. Flink wat jaren geleden zijn ze begonnen met de ingangen blokkeren, zodat de alle leerlingen alleen onder tafels door, tussen gymmatten, hangend aan het plafond en vanalles ontwijkend binnen konden komen. En elk jaar speelden de leraren mee dat ze 'toch echt op tijd moesten komen'. Ook ik heb dus al vijf jaar lang elk jaar door de blokkades heen moeten kruipen. Je kwam dan ook wat vroeger op school, vol verwachting over hoe de ingang nu was verstopt.
Een andere traditie is gesetteld met de waterpistolen en de waterballonnetjes. Tijdens dat de leerlingen naar binnen proberen te komen, staan de eindexamenleerlingen klaar om ze even op te frissen tijdens het geklauter. Maar helaas, twee jaar geleden ging het mis. Er was een jongen die niet nat wilde worden. Hij had slecht geslapen, was erg chagrijnig en wilde gewoon droog blijven. De eindexamenleerlingen begrepen dit niet, en toen sloeg de chagrijnige jongen, die opeens een fanatiek bokser bleek te zijn, de spuiter een gebroken neus. Bam. Met veel bloed.

Nu is er nog een ander probleem. Door het ministerie van onderwijs was er vorig jaar een bepaald aantal lesuren opgegeven dat de leerlingen op de middelbare school moesten hebben. De school waarop ik zit deelde deze uren netjes in, met hier en daar een vrij middagje of een extra dagje vakantie, bijvoorbeeld met carnaval. De dagen waren niet zo lang, en ook de leraren hadden het niet zo druk. Toen aan het begin van het jaar begonnen er een paar ouders te klagen dat hun kinderen te weinig naar school moesten. De criteria werden omgegooid en toen moesten er ineens vanuit het niets flink wat uren per leerling bijgetoverd worden. Een hele klus, maar het lukte. Ten koste van de vrije middagjes en extra vakantiedagen.

Voorafgaande jaren begon de stuntdag altijd om elf uur, en dat was dan officieel. De eerste drie lesuren werd er al flink gekeet, en werden er hele klassen uit de les gehaald om 'even te komen helpen' of de rodeostier of zeephelling of iets dergelijks uit te proberen. Jullie voelen hem vast wel aankomen. Bij de eerste vergadering van de stuntcommissie werden de regeltjes even uitgelegd. De stuntdag zou om één uur beginnen, tot één uur mochten de lessen niet onderbroken worden want die uren waren hard nodig, de deuren mochten niet geblokkeerd worden en waterpistolen en ballonnetjes waren absoluut verboden. Bij overtreding van deze regels (er waren er nog wel wat meer, over alcohol enzo) mocht je niet naar binnen op het eindexamengala.

De vraag kwam natuurlijk wanneer de stuntkado's dan uitgereikt moesten worden. Dit zijn ludieke kadootjes voor elke leraar met alle namen van de hele klas erop. Dat mocht tijdens het vijfde en laatste uur, maar dan wel kort en zonder leerlingen eruit te halen.

Het ging de eerste drie uur nog redelijk goed. Het vierde uur stonden er al enkele klassen in de rij voor de rodeostier en het vijfde uur stond het stuntplein helemaal vol! Het was onze laatste examendag, en de leraren moesten toch wel begrijpen dat je dan niet meer dóet aan regeltjes, je daar geitenscheit aan hebt! Het is stuntdag!

En toen om één uur begon het echt. Er waren awarduitreikingen voor examenleerlingen en leraren, een jumpstylecompetitie voor die laatste categorie, een quiz met als resultaat dat alle leraren over de zeephelling die verdacht wel op een zwembad begon te lijken moesten en ga zo maar door. Eigenlijk precies zoals de school het wilde, want het ging heel erg netjes. Jammer alleen dat de school zo makkelijk toegankelijk was de eerste uren.
Toen opeens! Vanuit de zolderraampjes! Heel, heel, heel veel waterballonnetjes! Het waren een stelletje HAVO-leerlingen die er toch een échte stuntdag van maakten. En toen bleek dat nog best veel mensen een waterpistool in hun tas hadden, want iedereen werd zeiknat. Eindelijk kon je je frustraties laten gaan over de strenge regeltjes van de stuntdag. En leraren werden niet ontzien en konden er eigenlijk best om lachen! Er werden hele emmers water over en weer gegooid, er stonden rijen voor de wc's om de waterpistolen te vullen en de HAVO'ers bleken heel erg veel waterballonnetjes te hebben. Ja, het werd een heus watergevecht. Erg leuk! En gelukkig had iedereen droge kleren bij zich, zodat ze tijdens de barbecue (alleen voor de eindexamenleerlingen) nog een keer natgespoten konden worden.

Nu mijn aandeel in het verhaal. Het thema van onze stuntdag was Las Vegas. Ik heb samen met een paar anderen eindeloos speelkaarten op A1-formaat geschilderd om de school mee te versieren, maar het was erg leuk. En de gouden schoentjes onder mijn rode Marilyn Monroe-jurkje met boa waren eigenlijk niet zo verstandig. Ondanks dat ze ontzettend mooi waren deden mijn voeten verschrikkelijk pijn na een paar uur. Ze knelden! Auw! Maar het was een ontzettend leuke dag, een waardige stuntdag. En een goede afsluiting van zes jaar VWO.

Examens, here I come!

Twinky na het trots in ontvangst nemen van de medaille voor 'grootste lerarenslijmer VWO'