Mediastilte werkt...

De afgelopen week twee artikelen over het nut van een informatieluwte danwel mediastilte in de Volkskrant. Het eerste artikel naar aanleiding van het familiedrama in Noord-Haarlem. Het tweede, meer indirect, naar aanleiding van de rellen in de Utrechtse wijk Ondiep.

Familiedrama's zijn bepaald niet nieuw in Nederland, noch de mediastilte hieromtrent. In de jaren '90 kende Nederland ook al een hausse. Nadat toenmalig Minister van Justitie Sorgdrager een informatieluwte afkondigde nam het aantal (tijdelijk) af.

Ook rellen en reltoeristen zijn niet nieuw. Zelfs al in de jaren '80 bestond dit fenomeen. Het effect van een mediastilte staat hier minder op de voorgrond. Adequate politieoptreden is hier een eerste vereiste. Zonder mediastilte wordt dat laatste overigens wel aanzienlijk bemoeilijkt.

Ook bij andere kwesties kan mediastilte goed werken. Neem bijvoorbeeld het stenen gooien vanaf een brug naar auto's op een snelweg. Tevens bij RSI werkt verminderde aandacht in de media goed: het aantal gevallen neemt af.

Deze aanpak lijkt dus goed te werken. Ik ben er ook erg voor. En eigenlijk mag er nog wel meer mediastilte, wat mij betreft. Wilders en Verdonk, mediastilte. Bij slecht weer, gewoon geen weerbericht. Nederlaag van het Nederlands Elftal? Hier wil ik ook niks van horen. Alleen de overwinningen.

Als het beetje meezit sorteert dat hetzelfde soort effect als bij familiedrama's en rellen. Worden we allemaal gelukkig.