Stem je rot

Sinds ik op mijn 18e voor het eerst mocht stemmen heb ik nooit een kans voorbij laten gaan. Toegegeven. Nooit stemde ik met meer plezier, en zag ik mensen met een grotere grijns uit het stemlokaal komen, dan toen we massaal 'nee' zeiden tegen de Europese Grondwet. Hoewel ik er sindsdien steeds meer van overtuigd ben geraakt dat de politici wilden dat we 'nee' zouden stemmen. Na al die jaren discussie in de EU over de grondwet, konden ze het natuurlijk niet verkopen aan de andere lidstaten, als ze het volk zouden adviseren 'nee' te stemmen. En dus hebben ze zo vreselijk slecht campagne gevoerd, dat we niet anders konden. Maar toch. Stemmen geeft me in ieder geval eens in de vier jaar de illusie dat ik wat te vertellen heb in Nederland.

Mijn stemgedrag is in ieder geval al jaren gelijk: rechts liberaal, dus VVD all the way, maar dit jaar staan de denkbeelden van de VVD zo ver van mij af, dat het een onlogische stem zou zijn. De stemwijzer brengt ook weinig verlichting, want de populistische Eén NL en Geertje W, nee dank je wel. Kieskompas dan maar? Na een behoorlijke lijst vragen komt daar CDA uit. Dus ieder voor zich en God voor ons allen. Klinkt mij ook wel goed in de oren, maar die C stuit mij toch wel ernstig tegen de borst. Religie is wat mij betreft de wortel van alle kwaad. Let wel. Geloven moet iedereen zelf weten, ik geloof zelf ook in iets hogers, maar lekker voor jezelf en er niemand anders mee lastig vallen. Dus... ik wist het eigenlijk niet.

Dit jaar heb ik het daarom maar van de andere kant benaderd. Als PvdA, SP en GroenLinks samen in de regering komen, kan ik mijn salaris net zo goed meteen in de dichtstbijzijnde bodemloze subsidieput storten, mijn huis verkopen nu het nog wat waard is en mijn roet uitbrakende autootje omruilen voor een fiets. Daarna meld ik mij alvast aan bij de gaarkeukens. Je kan er niet vroeg genoeg bij zijn.

Een reëel doembeeld, maar ik kan er nog iets aan doen. Dus wordt het dit jaar toch CDA in de hoop dat zij genoeg stemmen krijgen om die geldverkwisters in toom te houden. Het wordt een spannende dag vandaag.