80's Stock, Aitken en Waterman

Vanaf midden jaren 80 tot begin jaren 90 werden wij (onschuldige wereldburgers) lastig gevallen met de muziekverkrachters die luisterden naar de namen Stock, Aitken en Waterman.

Ondanks dat de muziek die zij schreven en produceerden viel in de categorie supercommerciële bubblegum pop, is dit trio toch één van de meest succesvolle songwriters en producers ooit geworden. En misschien zijn ze wel de meest succesvolle! In een periode van ongeveer acht jaar tijd hebben ze meer dan 200 Top 40 hits gescoord in Groot-Brittanië en helaas ook in Nederland. Als je de lijst bekijkt (en deze is nog niets helemaal compleet), moet je toch wel een klein beetje respect krijgen voor deze heren. De muziek was bagger, maar het verkocht wel!

Het grote succes kwam met artiesten zoals Kylie Minogue , Jason Donovan en Rick Astley. Om maar wat feitjes te geven over deze drie rasartiesten: Het debutalbum van Kylie stond op plek 5 van de best verkochte albums van de jaren 80, het “Ten good reasons” album van Jason Donovan was de best verkochte album van 1989, en bijna iedereen kan zich nog wel de klassieker ”Never gonna give you up” van Rick Astley herinneren.

En als je naar dat nummer van Rick luisterd hoor je meteen die herkenbare S, A en W geluid. Het liefst zou ik nooit meer een nummer van S, A en W willen horen, maar om mijzelf nog één keer te pijnigen een hele kleine greep uit hun vele hits:
Mel & Kim ~ Respectable
Kylie Minogue ~ I should be so lucky
Kylie en Jason ~ Especially for you
Dolly Dots ~ What a night

Één ding vind ik wel jammer, blijkbaar hebben ze ooit ook een paar nummers met Judas Priest opgenomen. Blijkbaar schaamden de rockers van Judas Priest zich zo voor het resultaat dat deze nummers het daglicht nooit hebben gezien. Deze nummers wil graag wel eens een keertje horen.