Vrijdag de dertiende

Vandaag een uurtje sporten gepland, wilt u gaan klussen in huis, misschien wel lekker een nachtje doorzakken? Niet doen! Vandaag is het namelijk vrijdag de dertiende en u weet maar nooit wat er gebeurt...

Vrijdagen en het getal 13 worden al lange tijd gewantrouwd en die angst komt waarschijnlijk vanuit het christendom. De angst voor dertien komt waarschijnlijk van het laatste avondmaal af waar 13 mensen aan deelnamen. Jezus stierf op een vrijdag en Judas verhing zich op dezelfde dag. Of het daadwerkelijk hierdoor komt is maar de vraag, de angst voor 13 bestond al veel langer.
Een andere mogelijke verklaring voor de angst van het getal 13 kan te maken hebben met het middeleeuwse Tarotspel. Één van de kaarten had nummer 13 waarop een skelet met een zeis stond. Nu zegt men dat het de dood is, maar vroeger werd dit voorspelt als sociale veranderingen.
De angst voor vrijdag de dertiende is overigens niet wereldwijd. In sommige landen brengt het zelfs geluk!

Bij veel mensen heerst het idee dat vrijdag de dertiende niet vaak voorkomt. Dit is volslagen onzin, sterker nog de dag komt erg vaak voor. Er zijn zelfs meer vrijdagen de dertiende dan welke andere dag van de week. Dit jaar viel vrijdag de dertiende in januari en oktober, volgend jaar in april en juli.

Natuurlijk gebeuren er wel eens opvallende dingen op vrijdag de dertiende.

In de 12 eeuw werd de orde van de Tempeliers opgericht die veel zouden betekenen tijdens de Kruistochten en veel faam en geld kregen.
Op vrijdag 13 oktober 1307 werd Jacques de Molay samen met zestig andere tempeliers gearresteerd in Parijs. Tegelijkertijd werden overal in Frankrijk tempeliers gevangen genomen.

Op 13 augustus 2004 overleed een zeer bijgelovige Roemeen, die juist de deur niet uit wilde uit angst voor een ongeluk. Helaas voor de man werd hij door een zeldzame wesp gestoken, een uiterst giftige zeldzame wesp en de man overleed alsnog, op vrijdag de dertiende.

13 april 2029 gaat er iets spannends gebeuren, er raast dan een planetoïde genaamd Apophis langs de aarde. Sommige experts zeggen dat ze de aarde niet zal raken, maar wie weet eindigt de wereld op vrijdag de dertiende...

Als je houdt van enge films, zeker op vrijdag de dertiende, dan zit je vanavond bij Veronica goed. The Witches, Arachnaphobia, The Grudge 2 preview, Cabin Fever en de meesterlijke film The Shining (origineel).

Veel plezier vandaag, of kan ik beter zeggen geluk?