Hij moet dood!

'Oh nee! Hij zegt iets vervelend en nu voel ik mij beledigd! Dood! Dood moet hij!'

Ik verbaas mij toch iedere dag weer over het aantal idioten in de wereld. Nu is het wel begrijpelijk dat als je niets anders te doen hebt dan de hele dag in een woestijn met je pik zitten spelen tot ergens in de wereld iemand iets beledigends over je geloof zegt, je dan ook een beetje extreem reageert. Je moet tenslotte je enige doel in het leven wel met een beetje enthousiasme vervullen. Maar toch.

Het zal wel iets te maken hebben met de welvaart. In Nederland kan ik toch maar weinig mensen vinden die zich nog ergens druk om maken buiten hun eigen straatje. We hebben zo veel zaken waar wij ons mee bezig kunnen houden dat een beledigingetje op zijn tijd opgaat in de massa: 'heidenen zijn smerige honden die om zeep geholpen moeten worden? Ach ja, heb je mijn nieuwe plasmascherm al gezien?'

Nee, fanatiekelingen met bizarre ideeŽn, al dan niet religieus, moet je toch eerder zoeken onder groepen die weinig tot niets anders hebben dan hun verknipte idealen. Mafketels die zichzelf zo serieus nemen dat iedere vorm van discussie bij voorbaat strandt op het metersdikke bord voor hun kop.

Ik ben in ieder geval blij dat mijn directe omgeving de uitspraken van de paus ongeveer net zo serieus neemt als het gezwam van een politicus in aanloop naar de verkiezingen. Voor je het weet heeft islamitische Farid tijdens ons wekelijks stapavondje ineens mot met katholieke Kees en met wie moet ik dan naar de kroeg?