Uitgekraakt?

Onder druk van de CDA, LPF en VVD heeft Minister Dekker van VROM besloten dat zij het kraken voortaan volledig wil verbieden. Waar een kraker, die een pand bezet dat langer dan een jaar leegstaat, bij de huidige wet niet strafbaar is, loopt een kraker bij de nieuwe wet de kans om 4 maanden gevangenisstraf te krijgen.

CDA, VVD en LPF willen al langer een kraakverbod. Ze dringen hier al enige tijd op aan. Volgens de kamermeerderheid is kraken een "grove schending van eigendomsrechten". LPF fractievoorzitter van As kwam vorig jaar met een schrijnend voorbeeld hiervan. Hij vertelde over een 80-jarige vrouw die noodgedwongen naar een verzorgingshuis moest. De familie wilde het huis verkopen maar na een jaar leegstand werd het gekraakt.

De vier grote steden (G4) zijn tegen een kraakverbod. Door het risico dat een pand wordt gekraakt blijft de leegstand in de steden laag. Dit is gunstig want leegstand leidt niet zelden tot verloedering. De leegstand in Nederland is dan ook zeer beperkt, slechts 0,83%.
Daarbij, zo stelt staatsecretaris van Economische Zaken van Gennip, is er geen sprake van een maatschappelijk probleem. Alleen bedrijfspanden worden af en toe gekraakt.

Om kort te gaan, het kraken lijkt uit te sterven. Geen enkele aanleiding om nu een kraakverbod in te stellen. Al helemaal niet als je in ogenschouw neemt dat minister Dekker tot voor kort dezelfde mening was toegedaan als de G4.
Maar nog belangrijker: zolang er woningnood in Nederland is, inmiddels al zo'n 60 jaar, is er een krakersbeweging nodig om dit probleem zichtbaar te houden. En een half miljoen, op een woning wachtende, Nederlanders is toch een aanzienlijk groter probleem dan de krakersbeweging.
Minister Dekker, doe eerst daar eens wat aan, daarna kunnen we praten over een kraakverbod.