De oorlog voorbij...

Vandaag in de Volkskrant een apart artikel over Duitsland en haar schuldgevoel over WOII. Waar in de afgelopen jaren de duitse media in de mei maand veel over de oorlog schreven en het duitse aandeel daarin, is het nu stil in de kranten.

Vorig jaar nog stond Duitsland uitgebreid stil bij de Tweede Wereldoorlog. Vrijwel de hele meimaand stond bol van een berouwvolle terugblik. De bestsellers van dat jaar waren boeken over WOII. In de kranten verschenen talloze specials over de oorlog. Ook de televisie bracht zeer uitgebreid het verleden in beeld. De climax van het herdenkingsjaar vond uiteindelijk plaats met de opening van het holocaust-Mahnmal.

En hiermee hebben de Duitsers volgens het artikel definitief het thema Tweede Wereldoorlog afgehandeld. Dit jaar gaan de bestseller boeken over vergrijzing, het einde van het hedonisme en over het naderende WK. Ook de kranten en televisie zwijgen over de oorlog. Het zwaartepunt lijkt zich nu te verschuiven naar de misdaden uit het DDR tijdperk.

Mogelijk is er sprake van verzadiging zo stelt het artikel. Of wellicht willen de Duitsers nu met die DDR kwestie afrekenen.

Hoe het ook zij, de ontwikkeling in Duitsland luidt wellicht ook een nieuw tijdperk van herdenken in. Herdenken, zonder naar Duitsland te wijzen. Herdenken, zoals kroonprins Willem Alexander in de jaren '90 al voorstelde, met Duitse hoogwaar-digheidsbekleders op de Dam.
Alleen herdenken.