Julia Roberts

Julia Roberts is op 28 oktober 1967 geboren in Smyrna in de staat Georgia. Haar moeder werkt bij de kerk en haar vader verkoopt stofzuigers. Als Julia vier jaar is scheiden haar ouders. Ze houdt met beiden een goede band en is dan ook zeer verdrietig als haar vader overlijdt wanneer ze negen is.

Als klein meisje wilde Julia graag veearts worden maar uiteindelijk kiest ze voor een opleiding in de journalistiek. Ze kan echter haar draai maar niet vinden en besluit op een gegeven moment in New York bij haar zus Lisa te gaan wonen. Zowel Lisa als Julia's broer Eric zijn op dat moment al actief als acteurs. Het is dan ook Eric die Julia aan haar eerste rol in een film helpt. Zo speelt ze mee in 1986 in de film 'Blood Red'. Helaas flopt de film maar Julia krijgt al snel een nieuwe kans met de 1988 uitgebrachte 'Mystic Pizza' en 'Satisfaction'. De films zijn gericht op een jong publiek dat direct valt voor de charmes van deze schone dame. Met 'Steel Magnolia's' (1989) bewijst ze vervolgens geen eendagsvlieg te zijn. Ze sleept er zelfs een Oscarnominatie mee in de wacht. 'Pretty Woman' (1998) volgt niet lang daarna en Julia's supersterstatus is compleet. Ze kan de deur niet meer uit zonder achtervolgt te worden door de paparazzi.

Julia's privť-leven gaat ondertussen niet echt over rozen. Haar huwelijk met Kiefer Sutherland wordt op het laatste moment afgeblazen en prompt verdwijnt ze uit de Hollywood-scene. Ze is alle aandacht van de pers zo beu dat ze voor twee jaar bijna niet buiten komt en geen rollen meer aanneemt.

In 1993 begeeft Julia zich weer in het land der levenden met de succesfilm 'The Pelican Brief'. Ook heeft ze een nieuwe vriend: country zanger Lyle Lovett. Samen zijn ze te zien in 'The Player' van Robert Altman waarin Julia Roberts zichzelf feitelijk enigszins belachelijk maakt door zichzelf te spelen. Lovett en Roberts trouwen in 1993 en alhoewel het huwelijk niet al te lang standhoudt (tot 1995) zijn ze tot op de dag van vandaag goede vrienden. Julia speelt ondertussen in diverse films maar geen een doet het erg goed in de bioscopen. In 1997 maakt ze een comeback met de romantische komedie 'My Best Friends Wedding'. 'Conspiracy Theory' en 'Stepmom' (1998) zetten deze positieve lijn vervolgens door. In 1999 evenaart ze met 'Notting Hill' (1999) haar grote succesfilm 'Pretty Woman'. In de Britse succesfilm speelt ze wederom een 'beroemde Hollywoodactrice'. Daarna volgt 'Runaway Bride' (1999), waarin ze weer tegenover Richard Gere komt te staan. En net toen Julia Roberts de Queen van de romantische komedie leek te zijn geworden, verraste ze iedereen met haar ijzersterke rol in het drama 'Erin Brockovich' (2000). Ze won hier zeer terecht een golden globe voor.

'Erin Brockovich' werd geregisseerd door Steven Soderbergh en die samenwerking beviel klaarblijkelijk goed aangezien Roberts ook in Soderberghs film 'Ocean's Eleven' (2001) ging spelen. Ze werd daarin omringd door een grote groep talentvolle collega's. Brad Pitt, George Clooney en Matt Damon vullen onder meer de andere rollen in. De film werd een kassucces en in 2004 volgde 'Ocean's Twelve'. Tijdens de opnames werd bekend dat Julia zwanger was en ze beviel in de november 2004 van een tweeling, Phinnaeus en Hazel, een jongen en een meisje.