Fokofpolisiekar

Fokofpolisiekar. Een punkrockbandje uit Zuid Afrika die in hun moerstaal bezingen wat hen bezig houdt. In het Zuidafrikaans dus. Je hoeft geen taalwonder te zijn om de betekenis van hun bandnaam te zoeken. Het is dan ook een typisch voorbeeld van een generatie die (grotendeels) is opgegroeid in de Zuidafrikaanse gemeenschap van ná de apartheid. Een land met nog steeds grote verschillen tussen blank en zwart, grote armoede en veel geweld. En bovenal: een onmachtige en corrupte overheid. En dat is nou precies waar deze band zich tegen afzet.

Ook al speelden ze twee jaar geleden o.a. Pukkelpop naar verluidt al eens plat, ik hoorde een week geleden pas voor het eerst iets over deze groep. In de Volkskrant werd er een kort stukje aan deze band gewijd, want 'het zou wel eens wat kunnen gaan worden'. Het verhaal over (of meer: achter) deze band intrigeerde mij en een zoektocht werd door Google beloond: hier vind je een aantal tracks (128Kbit mp3 - verwacht geen al te snelle server) die een goed beeld geven van hun muziek. Al luisterende kwam ik er achter dat, hoewel het muzikaal allemaal tamelijk rechttoe-rechtaan punkrock is, het toch wel heel erg leuk is om naar de Zuidafrikaanse teksten te luisteren. Verstaan doe je het slechts in flarden, maar dat ze het echt menen dat is wel duidelijk. Onwillekeurig trek je toch vergelijkingen met Nederlandse bandjes die het dialect of streektaal kiezen om hun teksten uit te werken.

Overigens, mocht je interesse hebben, die cd's daar zijn belachelijk goedkoop! De hele collectie (2 albums en 1 EP) voor nog geen 41 rand, en dat is circa 6 euro! Totdat je gaat uitchecken; dan komt er namelijk nog eens 45 euro aan verzendkosten bij...

Het gerucht gaat overigens dat de band -nadat hun 2005 tour werd afgezegd- de komende zomer ook weer in Europa te zien zal zijn. Ik ben benieuwd.