Wat gebeurde er volgende week

Elke week zullen de lieftallige drq en ondergetekende jullie voorzien van de meest opmerkelijke gebeurtenissen uit de geschiedenis. In een aantal handige categorieën vind je genoeg informatie om op verjaardagen van je ooms en nichtjes de loef af te steken met facts en figures.

Algemeen
Op 2 april 1979 treedt de Vogelrichtlijn treedt in werking. Deze richtlijn bevat een lijst met zeldzame of bedreigde vogelsoorten, waarvoor speciale overwinteringsgebieden moeten worden aangewezen.
Op 3 april 1970 gaat voor het eerst in lange tijd in Nederland weer over op de zomertijd.
Op 4 april 1973 vindt de opening World Trade Center in New York plaats.
Op 6 april 1988 arresteert de politie Ferdi Elsas, de moordenaar van Ahold-topman Gerrit-Jan Heijn.
Op 7 april 1948 wordt De WereldgezondheidsOrganisatie (WHO) opgericht door de Verenigde Naties.

Media
Op 5 april 1959 is de eerste uitzending van het programma Sport in Beeld op de Nederlandse televisie, de voorloper van Studio Sport.
Op 5 april wint de film Ben Hur elf Oscars.
Op 5 april 1994 pleegt Kurt Cobain (27) zelfmoord.
Op 2 april 1973 loopt het Veronica schip door storm vast op het strand van Scheveningen.

Oorlog
Op 2 april 1982 valt Argentinië de Falklandeilanden aan. Dit is het begin van de Falklandoorlog tussen de Britten en de Argentijnen. Er sterven 236 Britten en 655 Argentijnen. Groot Britannië wint uiteindelijk en Argentinië wordt verlost van de militaire dictatuur.
Op 6 april 1917 verklaren de Verenigde Staten Duitsland de oorlog. Amerika mengt zich nu actief in de Eerste Wereldoorlog.
Op 6 april 1994 wordt het vliegtuig van president Habyarimana (Rwanda) en president Ntaryamira (Burundi) wordt neergeschoten. Dit is het begin van de genocide van de Tutsis en Hutus waar ruim 800.000 mensen omkomen.

Politiek
Op 3 april 1922 volgt Jozef Stalin Lenin op als leider van de Sovjet-Unie.
Op 3 april 1948 tekent de Amerikaanse president Harry S. Truman het Marshallplan. Dit plan was bedoelt voor materiele hulp voor de Europese landen die getroffen waren door de Tweede Wereldoorlog, inclusief Duitsland. Het plan had twee kanten, want het diende er tevens voor om e zorgen dat de verzwakte staten niet mee zouden gaan in het communisme van de Sovjet-Unie.
Op 3 april 1990 treedt Koning Boudewijn voor een dag af. Hij wilt de abortuswet niet tekenen Dit is de enige dag van de Belgische geschiedenis zonder koning.
Op 4 april 1949 wordt de NAVO (Noord Atlantische Verdrags Organisatie) opgericht. De NAVO is ervoor dat er een gezamelijk militair optreden kan komen. Het is begonnen als tegenhanger van het Warschaupact dat door de Oostblok landen werd opgericht als verdediging van eventuele aanvallen van het westen. Na de Koudeoorlog is het nut van de NAVO minder geworden.
Op 4 april 1968 wordt Martin Luther King vermoord. King was een prominent lid van de burgerrechten beweging die gelijkheid eiste tussen witte en zwarte burgers.

Sport
Op 6 april 1896 beginnen in Athene de eerste moderne Olympische Spelen.

Wetenschap
Op 3 april 1973 vindt het eerste gesprek door een mobiele telefoon plaats. Mobiele telefoons zijn nu de normaalste zaak van de wereld.
Op 3 april 1986 toont IBM hun eerste draagbare computer, de PC Convertible. De voorloper van de laptop.
Op 5 april 1722 ontdekt de Nederlandse zeevaarder Jacob Roggeveen Paaseiland, welke bekend is vanwege de gigantische hoofdvormige beelden.
Op 5 april 1753 wordt het British Museum opgericht.

Feestdagen / herdenkingen
Op 7 april herdenkt Belgiëde gesneuvelden bij vredesoperaties.
Op 8 april 2005 vond in Vaticaanstad de uitvaart Paus Johannes Paulus II plaats.
Op 8 april 563 v. Chr. werd Gautama Boeddha geboren. Gautama was een rijke prins die uiteindelijk onder een Bodhi-boom de verlichting vondt. Hij is de stichter van het Boeddhisme.