Afscheid nemen

Dinsdag heb ik afscheid genomen van de laatste collega, mijn manager, en het was een moeilijk afscheid, waarin beiden in tranen uitbarstten. Vreemd was het ook, want met deze man heb ik een soort haat/liefde verhouding gehad tijdens het gehele project. Het is een moeilijke man, en vooral moeilijk voor zichzelf. Ik heb echter de laatste twee maanden zeer intensief met hem gewerkt, en omdat wij nog met zijn tweeën over waren, kwamen we dichter bij elkaar te staan. Ik besefte onder welke stress hij leefde, en hoe eenzaam hij was. En juist nu, op het moment dat wij elkaar leerden begrijpen, is het project ten einde, hij gaat naar China en ik blijf hier om de zaken af te ronden.

Vandaag sta ik voor de laatste keer in mijn oude kantoor. De mannen van het archiefbedrijf komen de dozen halen, en ik loop nog een laatst rondje. Kijk naar de lege plekken, en ga terug in gedachten naar mijn collega's die op de nu lege plekken hebben gewerkt. Van deze mensen heb ik het laatste jaar afscheid genomen, we hebben elkaar beloofd te bellen of te mailen, maar op een na, is er hier niets van terecht gekomen.Ik vraag me af of ik nog wat van mijn nu ex manager zal horen, wij hebben ook beloofd om contact te houden, en hebben telefoonnummers uitgewisseld

Ik haal nog wat laatste posters van de muren, foto's van de tunnel in aanbouw, de pin ups en de kalenders van die klant, die wij allemaal zo'n zeikerd vonden.
Wat heb ik diepe dalen gekend en ook vele leuke momenten gehad, maar alles bij elkaar genomen een ervaring die ik nooit had willen missen.

Ik blijf dralen, de mannen zijn klaar en ik kan de deur achter mij dicht maken, maar dat lukt nog niet. Ik ga in mijn stoel zitten en staar naar buiten, kijk naar twee aalscholvers die in de vijver op zoek zijn naar voedsel.

Dan gaat mijn mobiel, het is de baas, of ex baas, hij vertelt dat hij bij de tandarts is geweest en dat hij kiespijn heeft, we praten nog wat na over het project en voor hij ophangt, zegt hij nog "see you later".

Ik zucht diep, pak mijn tas en de spullen die nog mee moeten naar het nieuwe kantoor.
Voor de laatste keer draai ik mij om en weet dat ik het achter moet laten. Stap op de fiets en zet mijn MP3 speler hard aan, ik hoor Rammstein Nebel zingen.
Ik veeg de tranen weg, zing hard mee.

Op weg naar mijn nieuwe kantoor, op weg naar nieuwe uitdagingen.