Nano smiley

Smileys zijn voor de dagelijkse internetter de gewoonste zaak van de wereld. Je hebt ze in allerlei kleuren, soorten, maten en zelfs bewegende smileys.

De nieuwste smiley is echter wel heel erg bijzonder. Deze smiley is namelijk duizend maal kleiner dan de diameter van een menselijke haar. Een nano-smiley opgebouwd uit DNA.
Dr. Paul Rothemund van het Carlifornische Technologische Instituut in Amerika heeft de smiley gemaakt van strengen DNA die hij "snijdt" met behulpt van enzymen Deze strengen plakt hij vervolgens weer aan elkaar door stukjes DNA die hetzelfde zijn tegen elkaar te plaatsen. Deze uiteinden van de DNA-strenger groeien vervolgens aan elkaar en zo ontstaat er één geheel, die je zelf naar vorm kunt maken. In dit geval naar een lachsmiley.

De techniek is behoorlijk baanbrekend en opent, theoretische gezien, de weg naar DNA quantum computers en apparaten op nano-niveau voor medisch onderzoek. Er kunnen bijvoorbeeld aan de hand van de technologie kleine apparaten gemaakt worden die het lichaam niet afstoot en intelligent genoeg zijn om het lichaam te onderzoeken op mankementen.

Deze techniek zal nog ver in de toekomst liggen omdat het hele proves van DNA snijden en weer aan elkaar plakken zeer moeilijk werk is, welke uitgevoerd moet worden in een vacuüm en onder zeer koude omstandigheden.

Of we nu blij moeten zijn met deze ontwikkeling, is nog maar de vraag. De smiley is in elk geval wel erg cool.