WTF! NVU?

Anno 2006 is een online stemgedrag peilen zeker zo belangrijk aan het worden als de cijferstatistiekjes van Maurice de Hond en Nova. En voor die online peilingen is de stemwijzer de belangrijkste graadmeter geworden. Maar wat blijkt nu? Het stemadvies van deze stemwijzer lijkt de zwevende kiezer voor de gemeenteraadsverkiezingen met grote regelmaat richting de vrije nationalisten van de NVU te sturen, in de gemeentes waarin deze partij op de kieslijst voorkomt. Hoe kan dit? Zijn die Lonsdale-gabber-Dr. Martens-kaalkopjes (doorhalen wat niet van toepassing is) nou werkelijk zo politiek correct geworden? Ik heb - als Arnhemmer- de test ook gedaan en verdomd, direct boven de lokale partijen (die er allen ook een bijzonder populistisch programma op na blijken te houden) eindigt mijn stemadvies ook bij de NVU. WTF?

Het Instituut voor Politiek en Publiek (IPP), dat deze stemwijzer exploiteert, geeft doodleuk toe dat de partij, die verondersteld antisemitisch is en het nazisme verheerlijkt, als zodanig niet terug te vinden is in de partijprogramma's. Dus indien het programma van deze partij een aantal populistische standpunten inneemt, zoals "nee tegen de moskee" of "jongeren uit bijstand weer aan het werk of naar school", kunnen ze zonder problemen boven in de peilingen komen drijven, met thema's die veel leefbaren, liberalen en soms zelfs de geitenwollensokken van GroenLinks en SP soms niet zouden misstaan. Ook het manipuleren van de stemwijzer, door vaker dan eens je mening te peilen, blijkt op geen enkele manier te worden tegen gehouden. Lokale SP-lijsttrekker Gerrie Elfrink verwoordde met "Het probleem met die NVU is dat de stelling 'Hitler was best oké' of 'Anton Mussert moet gerehabiliteerd worden' ontbreekt." het grote probleem van deze stemwijzer. Maar is dat inderdaad zo?

Ik moest denken aan een tv-programma dat ik afgelopen zondag zag op Nederland 3. Een uitzending van het programma Tegenlicht, gewijd aan de mannen en de beweegredenen achter deze NVU. In een opvallende vrijheid van spreken kregen de heren 'politici' alle ruimte om uit te leggen waarom hún politieke mening de enige juiste is. Het werd een haast religieuze uitting van vrij- en volksnationalistisch denken, waarbij mij de gevoelens van verbazing, meelij en leedvermaak bekropen. Ze kwamen overigens geen van allen als bijzonder intelligent over, alhoewel Gruppenführer Constant Kusters een groot gevoel voor feitenkennis aan de dag legde -die hij even snel weer in z'n voordeel wist te draaien als het hem zo uitkwam. De demonstraties -meestal op zaterdagochtend richting een doods industriegebied of vrije uiterwaard gedirigeerd om rellen met antifa's te voorkomen- deden potsierlijk aan, met hun uniformen, vlaggen en stoere mannenpraat. De echte verheerlijking van Hitler bleef evenwel uit. Ook de Auswitch-lüge werd wijselijk niet aangeroerd en het hedendaagse nationalisme werd voornamelijk verwoord in een aanhoudende tirade tegen de kapitalisten, communisten, overheid en buitenlanders. Oké, die laatste dan weer wel. Maar "ze zullen op een nette manier 'mogen' vertrekken". Rechtsaf zeker.

-
Het programma "Voor Volk en Vaderland - Volksnationalisten van Nederland" wordt zaterdag ochtend 4 maart om 11.00 uur herhaald en is ook te bekijken via uitzendinggemist.nl.