Gemeenteraadsverkiezingen

Binnenkort is het weer zover. Op 7 maart kan heel Nederland weer naar de stembus om te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er zijn in Nederland op dit moment maar liefst 458 verschillende gemeenten. Deze gemeenten regelen allerlei dingen die politiek DenHaag hun opdraagt zoals het uitdelen van een paspoort, het voltrekken van een huwelijk, het verstrekken van een uitkering of een bouwvergunning. Zulke zaken liggen allemaal bij de gemeenten.

Het gemeentelijke bestuur bestaat uit ambtenaren die een uitvoerende functie hebben, de gemeenteraadsleden, wethouders en de burgermeester. Al deze personen besturen de gemeente vier jaar lang. Deze mensen moeten echter wel gekozen worden en daarom kun je één keer per vier jaar, op een vast gezette dag, stemmen op de partij van jouw keuze. Soms worden er echter tussentijdse verkiezingen gehouden als er een herindeling plaats vindt van de gemeente, bij bijvoorbeeld het samenvoegen van twee of meer kleine gemeenten tot een grote gemeente.

In tegenstelling tot de landelijke verkiezingen kunnen ook mensen zonder Nederlandse nationaliteit stemmen. Buitenlanders die tenminste vijf jaar in Nederland wonen en een verblijfsvergunning hebben kunnen dus gewoon naar de stembus toe. Burgers van landen binnen de EU hebben die rechten zodra ze in een Nederlandse gemeente komen te wonen.

Als je nog geen enkel idee hebt waar je op moet stemmen kun je de stemwijzer doen. Deze stelt je vragen waar je eens, oneens of neutraal op kunt antwoorden. Al deze vragen hebben betrekking op jouw gemeente. Aan het einde van de test geeft de stemwijzer je een advies, die je kan helpen met je keuze.

Ga naar de stembus, want gemeenteraadverkiezingen hebben vaak veel meer gevolgen voor jouw omgeving en jouw leefsituatie, dan de landelijke en zijn daarom net zo belangrijk!