Duelleren!

Duelleren om een vrouw. Of om de geld. Of om de meeste blogviews. Het klinkt wellicht vreemd maar de gevolgen van zo'n duel, verwonding of de dood kennen in Nederland een aparte strafmaat. Anders gezegd: als de rechter je berecht volgens de duel-bepalingen is de strafmaat anders dan bij de gewone wetsartikelen rond moord, doodslag en mishandeling. In de praktijk betekent dit doorgaans een lagere straf.
Is dit al vreemd, de duel-bepalingen zijn zelfs toegepast. In 2000, na een bloedig gevecht in Den Bosch. Bij de supportersrellen van 1997 waar Carlo Picornie het leven liet is overwogen deze strafbepalingen te gebruiken. Uiteindelijk is dat niet gebeurd.
Maar....de tijden veranderen en de wetten dus ook. De duel-bepalingen verdwijnen vanaf begin februari uit de Nederlandse wet. Minister Donner stelt: "Iedereen weet en behoort te weten dat zware mishandeling, doodslag en moord strafbare feiten zijn. Dit is niet anders als die voortvloeien uit onderlinge afspraken". (Uit: de Volkskrant, 07-01-06)

Donner heeft natuurlijk gelijk. De straffen in de voornoemde zaak in Den Bosch waren namelijk schrikbarend laag. Dit terwijl het duel ernstig letsel tot gevolg had.
Maar ergens is het wel jammer dat zo'n monument uit de wet verdwijnt. Het idee van een heroïsche strijd om een vrouw die erkend wordt in de wet klinkt machtig mooi. Of is dat slechts mijn misvormde beeld als gevolg van de duels die ik in films heb gezien...?