Wat gebeurde er volgende week

Elk week zullen de lieftallige drq en ondergetekende jullie voorzien van de meest opmerkelijke gebeurtenissen uit de geschiedenis. In een aantal handige categorieën vind je genoeg informatie om op verjaardagen je ooms en nichtjes de loef af te steken met facts en figures.

Algemeen
Op 8 januari 1842 wordt in Delft de Koninklijke Akademie ter opleiding van burgerlijk ingenieurs zoo voor 's lands dienst als voor de nijverheid van kweekelingen voor den handel opgericht. Deze is nu bekend als de Technische Universiteit van Delft

Op 8 januari 1962 vindt de grootste treinramp in Nederland plaats in de buurt van het dorp Harmelen. Naar aanleiding van dit ongeluk is invoering van de Automatische TreinBeïnvloeding (ATB) in Nederland versneld.
Op 14 januari 1807 ontploft een schip met buskruit in Leiden er vallen 150 doden en een groot deel van Leiden wordt compleet verwoest.

Sport
Op 11 januari 1982 verliest Nederland de troostfinale van het WK hockey in India met 4-2 van Australië, waarmee ze slechts vierde werden.
Op 14 januari 1981 wint de Nederlandse hockeyploeg Karachi voor de eerste keer de Champions Trophy.

Media
Op 12 januari 1979 werd de Kindertelefoon opgericht. Deze is bedoel voor kinderen om over hun problemen, groot en klein, anoniem met een ander te kunnen praten.
Op 10 januari 1929 werd de eerste strip van Kuifje gepubliceerd.
Op 14 januari 1990 kwamen De "Simpsons" voor het eerst in Nederland op tv. De serie wordt nog steeds gemaakt.
Op 14 januari 2004 werd in de kantine van het Terra College docent Hans van Wieren doodgeschoten door Murat D.

Politiek
Op 11 januari 1790 wordt naar Amerikaans voorbeeld in de Zuidelijke Nederlanden de "Republiek van de Verenigde Nederlandse Staten" of de "République des Etats belgiques unis" uitgeroepen.

Wetenschap
Op 9 januari 1969 maakte de Concorde haar laatste testvlucht. Op 24 oktober 2003 maakte de Concorde haar laatste vlucht, vanwege een eerder gebeurde ramp met de Concorde waarbij 113 mensen om het leven kwamen.
Op 10 januari 1863 maakte de Londense metro haar allereerste rit en het is dit is dan ook meteen het eerste ondergrondse stelsel ter wereld.
Op 14 januari 1914 introduceerd Henry Ford de lopende band die tot massaproductie leidde vanwege de hoge productiviteit.