Rellen in Amsterdam

Naar aanleiding van het blogje over de rellen in Rotterdam ontstond er in de reacties nogal wat discussie over de relatie tussen de rellen in Parijs en de afkomst van de relschoppers. De kans dat dergelijke rellen in Nederland zouden voorkomen, leek een aantal bezoekers klein.

Kennelijk ontbreekt het een aantal mensen aan historisch besef. Klik bijvoorbeeld eens even hier en hier. Deze foto's zijn toch echt in onze hoofdstad gemaakt en wel tijdens de krakersrellen van Maart 1980, bij een ontruiming in de Vondelstraat.

Even wat geschiedenisles. Kraken werd in de jaren zestig 'uitgevonden' als reactie op de enorme woningnood die ons land toen teisterde. Jonge stellen mochten zich in die tijd pas voor een huis inschrijven als ze 27 waren en woonden vaak gedwongen gescheiden van elkaar, nog gewoon bij hun ouders. De jongeren namen dit echter niet en kwamen in actie tegen de combinatie van woningnood en leegstand.

In het hele land waren krakers actief, maar de meeste bekendheid kregen natuurlijk de Amsterdamse krakers. Niet in de laatste plaats door de schuld van de politie. Hoewel de krakers eigenlijk in beginsel geweldloos waren, ontstond er in de jaren zeventig een enorme verharding. Steeds vaker kwam het voor dat vredelievende krakers door de M.E. in de pan werden gehakt bij een ontruiming. De krakers pikten dat op een gegeven moment niet langer en begonnen zich te verzetten. De gevolgen van dat verzet zijn inmiddels kennelijk wat in de vergetelheid geraakt, maar bij de reeds genoemde ontruiming van een kraakpand in de Vondelstraat op 3 maart 1980, waren er zelfs tanks in de stad om de M.E. te ondersteunen.

Dus hoezo, dit kan nooit in Nederland? Oké er werden destijds geen duizenden auto's in brand gestoken, maar het was een enorm slagveld en de hele wereld keek verbaasd toe.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de kraakbeweging lees dan het boek "Een voet tussen de deur" van Eric Duivenvoorden, die er zelf deel van uitmaakte.

Een voet tussen de deur
Geschiedenis van de kraakbeweging 1964-1999
Eric Duivenvoorden
ISBN: 90 295 1365 9