'Broederschap offline'

Zeg, was het ruim 200 jaar geleden ook al niet zo'n bende in Parijs? Met die Franse revolutie enzo? In 1789 trokken er, net als nu, ook woedende mensen door de straten van de Franse hoofdstad. Alleen waren het toen geen gefrustreerde, veelal allochtone jongeren, maar arme boeren en stedelijke ambachtslui. Die waren de enorme klassentegenstellingen meer dan zat. De boeren en burgers haatten de vele privileges die de adel, de hoge heren van de kerk en de grootgrondbezitters hadden.
Die onvrede van deze bloedig verlopen Revolutie leverde echter meer op dan de auto-genocide van de afgelopen nachten, namelijk: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap!?

Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap dus? Je ziet deze spreuk niet vaak in zijn geheel op een spandoek staan. Meestal alleen 'Vrijheid van dit of dat' of 'Gelijkheid van die en die'. Zelden kom je 'Broederschap' tegen! Da's jammer.
Vrijheid, daar sprak men in het Westen zo graag van? Vrijheid die het best wordt gesymboliseerd in een geschenk dat de Verenigde Staten ruim honderd jaar geleden kreeg van Frankrijk: het vrijheidsbeeld? Dit staat er nog steeds, op (bak-)steenworp afstand van 'Ground Zero' in New York.
Dit beeld stond voor vrijheid, zonder enig onderscheid van welke aard ook; zoals ras, geslacht, godsdienst, politieke of andere overtuiging. Ook vrijheid van handel, want in de Westerse wereld vond men die vrijheid wel allemaal leuk en aardig; er moet wel geld verdiend worden! En liefst veel geld!
Gelijkheid, dat sprak vooral het oosten (van Europa + Rusland) erg aan. Na de Industriële Revolutie was er behalve een kleine, rijke minderheid ook een enorm grote arbeidersklasse ontstaan. Deze hadden 'Vrijheid' minder hoog in het vaandel staan. Gelijkheid was het devies! Wat heb je aan vrijheid als je niks te vreten hebt? Via bloedige revoluties wonnen de communisten in dit deel van de wereld. Hier was niet iedereen vrij, maar gelijk.

Vrijheid en gelijkheid hadden nu ieder een deel. Maar waar was 'Broederschap' gebleven?

De gelijkheid die zo gepropageerd werd door Lenin en Marx, bleek als politiek systeem in de vorm van het communisme te falen. De Muur brokkelde af...het IJzeren Gordijn werd geopend. Absolute gelijkheid strookte helaas niet geheel met de menselijke natuur. Ze hadden nu allemaal wel te eten, maar ze wilden wel eens een grotere auto dan de Trabant van de buurman!

Maar ook de vrijheid in het Westen bleek niet alles te zijn. Vrijheid betekende soms ook de vrijheid om je zomaar te ontslaan, in plaats gegarandeerde baangarantie! De vrijheid om (eigenlijk toch) te discrimineren op ras, geslacht, of godsdienst. De vrijheid om zomaar een land binnen te vallen?
Dat besefte men vooral in die laatste wereld. De Derde Wereld. Hier zagen de mensen dat de wereldhandel helemaal niet zo vrij was. Dat de rijkdom van de één meestal de armoede van de ander betekende. Dat olie in de grond meer de interesse wekte dan de door honger stervende bevolking.

Die zogenaamde 'vrijheid' en 'gelijkheid' stelde soms maar weinig voor! Dit zette kwaad bloed. Terecht. Maar soms ook frustratie en een zeker zelfmedelijden. Minder terecht. Zullen de rellen van afgelopen tijd in Parijs een prachtige leus opleveren? Denk het niet. Daarom moet na 'vrijheid' en 'gelijkheid' dat derde woordje eens belicht worden! Broederschap!

Een broederlijk MSN-gesprek (vertaald) :

-Nederland zegt:
@ the world: waar eten we vanavond?!
-The world zegt:
Hadden jullie 't tegen ons?
-Nederland zegt:
Ja! Wie anders?
-Andorra zegt:
Mij bijvoorbeeld?
-Nederland zegt:
Yeah right! :') Grapjas. Waar eten we vanavond?
-Frankrijk zegt:
Bij ons. Het vuur brandt nog, maar niet voor lang denken we?
-België en Duitsland zeggen:
Maak je niet ongerust! Bij ons kan het morgen?
-Allochtonen worldwide zeggen:
Haha, nee? we houden het gezellig?
-The world zegt:
@ ?Allochtonen worldwide?? wat is dat voor een naam?
-Allochtonen worldwide zeggen:
@ The world -> jullie hebben die naam aan ons gegeven!!
-Jamaica zegt:
relax nou ff?
-De Duitsers zeggen:
Wij nemen het vlees wel mee. En braadworsten.. Kosher en hallal, want we komen met zijn allen
-De Belgen zeggen:
Wij doen het bier. Frankrijk, Zuid-Afrika en Australië de wijn, Italië de salade?
-De Turken zeggen:
Ook alcoholvrij bier graag. Wij doen het brood. En de joden?
-Nederland zegt:
Hun koeken!!
-The world zegt:
??
-Nederland zegt:
Jodenkoeken! Is lekker, net als negerzoenen
-Israël zegt:
Klopt. Maar Nederland, neem dan ook jullie Marokkaanse onderdrukte dealers mee. Kunnen we echt eens broederlijk bijkletsen onder het genot van een?
-Nederlandse Antillen en Colombia zeggen:
Zorgen wij ook wel voor!
- Marokko zegt:
Anders wij wel!
-Israël en de Palestijnen zeggen:
Roken, dat lossen we samen wel op!
-China & Taiwan, V.S. & Iran, Frans Bauer & TROS zeggen:
idd!
-De zigeuners zeggen:
Wij doen de muziek, samen met de Afro-Amerikanen
-India zegt:
Wij wilden net Pakistan bellen, om dat gezeik in Kashmir eens op te lossen, maar ze namen niet op
-Pakistan zegt:
Wij belden jullie ook net op!!
-The world zegt:
Ze waren eindelijk eens in gesprek! Met elkaar!! Zie je nu wel, Broederschap, het kan!
-Vrijheid & Gelijkheid zeggen:
Broederschap?!

Broederschap is offline en kan geen antwoord geven...