De grondwet deel 3

Deze blog is een uit een reeks over de Grondwet. Elke Nederlander behoort te weten wat de Grondwet is, althans dat zou je wel denken. Veel Nederlanders weten dan ook wat er ongeveer in staat, maar toch wordt de Grondwet vaak niet begrepen en dan met name de Grondrechten. Dit zijn de rechten van de burgers als bescherming van de overheid.

De grondwet begint met de grondrechten. Deze grondrechten bestaan bijna allemaal al sinds het begin van de grondwet. De grondrechten zijn zoals vele denken niet om burgers van elkaar te beschermen. Ze zijn gemaakt om de burgers tegen de overheid te beschermen, zoals de vrijheid van meningsuiting. Dit is ingesteld om te zorgen dat de burger zich kan uiten tegen de overheid, zonder gecensureerd te worden.

Er zijn 23 grondrechten, die allemaal even belangrijk zijn. Het is dus niet dat de eerste grondwet zwaarder weegt dan de tweede of de drieëntwintigste. Elke grondrecht heeft evenveel bestaansrecht. Toch is de laatste tijd hier nogal een misverstand over gekomen. Zo denkt men dat niet discrimineren (grondwet art. 1) boven vrijheid van meningsuiting (grondwet art. 7) staat en dat de vrijheid van godsdienst (grondwet art. 6) weer boven vrijheid van meningsuiting (grondwet art. 7) staat. Dit komt mede omdat in het nieuws naar voren is gekomen dat een rechter vrijheid van godsdienst hoger achtte dan vrijheid van meningsuiting.

Grondwet artikel 1 kennen wij als het discriminatie verbod en is dan ook de meest bekende grondwet. Het is niet alleen een grondwet, dit is ook de eerste regel van de universele rechten van de mens.
Er staat onder andere: "Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."
Discriminatie is het onderscheidt maken op niet relevante kenmerken of eigenschappen van een persoon.

Grondwet artikel 6 kennen wij als vrijheid van levensovertuiging. Er staat in dat mensen zelf mogen bepalen welk geloof ze betuigen, mits binnen de regels van de wet.

Grondwet artikel 7 kennen wij als de vrijheid van meningsuiting. Hierin staat dat iedereen (dus ook de media) vrij hu gedachten mogen openbaren, mits binnen de regels van de wet. Helaas vergeten de mensen de laatste tijd nogal het stuk over binnen de regels van de wet blijven. Je mag dus niet alles zeggen, zoals men graag wil geloven.

Artikel 23 is de wet over vrijheid van onderwijs en deze heeft de laatste tijd onder druk gestaan. Het gaat dan met name over de volgende zin:
"Het openbaar onderwijs wordt, met eerbiediging van ieders godsdienst of levensovertuiging, bij de wet geregeld."
De discussie loopt of er niet alleen openbaar onderwijs moet zijn, of dat er ook bijzonder onderwijs mag zijn, dus onderwijs zoals christelijk, joods maar ook bepaalde pedagogische stromingen vallen hier onder.

De rest van de grondrechten beslaan al jouw rechten op gebied van je lichaam en je geest, zoals huisvredebreuk, persvrijheid, recht op onderwijs, recht op beschermen, recht op een eerlijk proces, recht op gezondheid, recht op behuizing, recht op bestaanszekerheid, recht op werk, recht op vrijheid, en nog veel meer.

Alle grondrechten zijn hier te lezen.