Sport maakt fit

Gisteren heeft Peter R. de Vries dan eindelijk zijn plannen bekend gemaakt. Peter noemt het zijn plannen voor politieke vernieuwing en of dat zo'n handige naam is, daar twijfel ik eerlijk gezegd aan want het doet me direct al denken aan de mislukte "bestuurlijke vernieuwing" van D'66. Toch zou deze benaming wel eens een bewuste keuze kunnen zijn want experts wisten al eerder te vertellen dat de kansen van PRDV "links van het midden" liggen. Dat is dus precies de plek waar D'66 zich ooit ophield.

De zaken die gisteren in de diverse nieuwsberichten naar voren komen, wijzen ook inderdaad in de richting van bestuurlijke vernieuwing: een gekozen minister-president, bindende referenda, afschaffen van de Eerste Kamer, enzovoort. Dat kan natuurlijk nooit alles zijn, dus ik ben eens op de site van PRDV gaan neuzen.

Hier volgen even wat highlights uit de proclamatie van PRDV:

- Iedere leerling krijgt in de toekomst minimaal 6 uur per week gymnastiek;
- Er moet een Nationale databank met DNA-profielen komen;
- De ontwikkelingshulp wordt verhoogd;
- Christelijke scholen krijgen geen subsidie meer;
- Er komt een sociale dienstplicht voor alle jongeren.

Al deze punten worden in de proclamatie wel enigszins onderbouwd waardoor het allemaal vrij logisch klinkt en het ook zeker een bepaalde groep mensen zal aanspreken. Wat mij een beetje stoort en wat ook zeker andere mensen zal storen is het wat paternalistische toontje dat PRDV heeft. Nou is dat politieke partijen wel eigen, maar met name de standpunten ten aanzien van jongeren zijn toch echt uit de tijd. Het heeft allemaal een nogal oubollig "sport maakt fit'-gehalte.

Mijn conclusie is voorlopig dat PRDV een nieuwe ouderenpartij is, die uiteindelijk niet aan de verkiezingen zal deelnemen omdat de targets in de peilingen niet zullen worden gehaald. Dat laatste is jammer, want "verandering van spijs doet eten" en een nieuw geluid in Den Haag zal per definitie verfrissend werken.