Haelan 951

Conny Breukhoven heeft het nu eindelijk zover geschopt dat er zelfs in de Tweede Kamer over haar wordt gesproken. Aanleiding is uiteraard het sojadrankje (Haelan 951) tegen kanker dat ze vanaf vandaag gaat verkopen.

Coalitiepartijen VVD, D66 en oppositiepartij PvdA eisen dat de inspectie voor de Gezondheidszorg keihard optreedt als Conny zich niet aan de regels houdt. Volgens de heer Kingma, inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg, wordt echter in het algemeen uitsluitend opgetreden wanneer er sprake is van gevaarlijke kwakzalverij of een buitensporige mate van financieel gewin bij degene die een middel in omloop brengt. Het eerste lijkt niet aan de hand te zijn en het tweede is onduidelijk.

Ik zal absoluut geen fanclub voor haar gaan oprichten, maar je zou zo zeggen dat Conny het voor het geld niet hoeft te doen. Er wordt nu weliswaar in de pers breed uitgemeten dat het drankje een kankerpatiënt 59 Euro per dag gaat kosten, maar dat zegt natuurlijk niets over de winst die ze er op maakt.

Dat haar motieven uitsluitend ideëel zijn lijkt ook twijfelachtig, maar van mij krijgt ze het voordeel van de twijfel. Heeft ze niet zelf een zus verloren aan kanker? Zolang Conny geen extreme winsten maakt op het drankje, het drankje niet schadelijk is en ze vooral NIET roept dat het drankje kanker geneest, kan ze wat mij betreft haar gang gaan.

Vooral terughoudendheid in haar reclame-uitingen is noodzakelijk, want zoals Healean Product Inc. zelf zegt: "Haelan does not make any medical claims that they cure cancer". Maar ja, reclame heeft Conny na alle ophef inmiddels eigenlijk niet meer nodig...