Verdonk viert feest

Minister Verdonk heeft gisteren in Den Haag haar eerste naturalisatiefeestje gevierd. De tweede kamer is van mening dat straks ieder jaar 24 augustus "dag van de naturalisatie" moet worden. Het idee daarachter is dat het een feest is om Nederlander te worden.Tja, wat valt er te concluderen na zo'n eerste feestje? In ieder geval dat de "nieuwe Nederlanders" het Wilhelmus nog maar matig zingen, maar toch beter dan de gemiddelde voetballer van het Nederlands elftal. Daarnaast viel op dat slechts 30% van de "nieuwe Nederlanders" kwamen opdagen en dat bij volgende feestjes de overige genodigden "feestelijk" met een politiebusje moeten worden opgehaald als we een beetje volle feestzaal willen hebben.

Wat echter het meeste opviel was dat veel van de "nieuwe Nederlanders" helemaal niet nieuw zijn en hier al vele jaren wonen. Eén van de geïnterviewden zelfs al 35 jaar. Daarmee wordt duidelijk dat naturalisatiefeestjes misschien een aardig initiatief zijn, maar echt geen panacee voor het integratievraagstuk. De integratie speelt zich hopelijk al af in de jaren voor de naturalisatie en dat is dus waar Verdonk zich op moet richten. Waar nog bijkomt dat integratie van twee kanten moet komen en met dit soort initiatieven wordt weer naar maar één kant gekeken.

Verder is een politiebusje om de genodigden op te halen natuurlijk overdreven, feit is wel dat Verdonk wil, dat komen straks verplicht wordt. Daarmee is dan ook zeker dat dit nooit echt feestelijk wordt, want wat is er nu walgelijker dan een verplicht feestje...?