Kabinet speelt volgend jaar Sinterklaas

De hoge benzineprijzen blijven de gemoederen verhitten. Gisteren publiceerde Athlon Car Lease een prijswijzer op haar internetsite, waarin automobilisten kunnen opzoeken waar het voordeligst kan worden getankt. De saaie Athlon-site die normaal gesproken nauwelijks bezoekers trekt, kreeg daardoor gisteren meer dan 50.000 bezoekers en ging op een gegeven moment dan ook plat. Volgens de BETA, de belangenvereniging voor pomphouders, kunnen de pomphouders maar bar weinig aan de prijzen doen en is het handiger om acties tegen de politiek te houden, aldus voorzitter Ewout Klok .

Klok heeft het natuurlijk bij het rechte eind. Niet alleen gaat sowieso een enorm deel van de benzineopbrengsten rechtstreeks naar de staat, dit deel is nu natuurlijk extra hoog door de hoge olieprijs. Daarnaast is Zalm momenteel ook enorm in z'n nopjes met de aan de olieprijs gekoppelde gasprijs, een koppeling die volgend jaar schijnbaar 2 miljard extra oplevert. Eén miljard hiervan is al uitgegeven maar volgens ingewijden gaat met de andere miljard iets extra's voor de middeninkomens gedaan worden. Dat is wel een erg vreemde manier om inkomenspolitiek te bedrijven. Natuurlijk is er niets leuker dan in het jaar voor de verkiezingen Sinterklaas te spelen, maar ik zou zeggen begin eens met verlagen van de accijnzen op benzine.

Iets voor de middeninkomens doen is best een aardige actie met het oog op de verkiezingen, maar de politicus die het kwartje van Kok van tafel krijgt, maakt zichzelf natuurlijk pas echt legendarisch.