Herexamen

(Her)Examen - VWO

Geschiedenis
Jaja...Ik was een van die mensen die een 'her' had. Ik had voor geschiedenis en economie een onvoldoende gescoord, dus er zat niks anders op dan voor de laatste keer naar de gymzaal te strompelen en het cijfer op te krikken. Kiezen tussen geschiedenis en economie is voor mij als kiezen tussen kwaad en evil.
Aan de ene kant was economie gunstig, omdat die een soepele norm kende (die ook bij de herexamens gehanteerd zou worden) en omdat ik bij economie maar 3/10 miste voor een voldoende. Maar dát had ik ook bij geschiedenis, 3/10 te weinig. Toch heb ik voor geschiedenis gekozen, omdat dat simpel leer- en stampwerk is. Economie is 2 dikke boeken vol met formules en weirde grafieken. En geschiedenis daarentegen is twee dunne boekjes leren, leren en nog eens leren.
Dus er zat niks anders op om vanaf die donkere donderdag 16 juni mezelf op te sluiten in mijn kamertje en Lancashire en Vietnam er proberen in te stampen tot aan die woensdag (22 juni) daarna.
En het heeft zijn vruchten afgeworpen . Op de dag des oordeels zat ik daar dan. Niet alleen (er waren nog drie anderen op die dag aan het herren), maar ik moest er toch maar eventjes een voldoende weten te scoren. Het examen zelf was voor mijn doen ongeveer even moeilijk (of makkelijk?) als het vorige.

Thuis aangekomen kroop ik zo rond 13.00 achter de pc om met mijn kritische blik (*ahum*) het examen zelf eens na te kijken. En toen schrok ik toch even. Want ik kwam uit op een 5.7, terwijl ik een 5.2 mocht halen. Nu zul je denken, dat is toch mooi? Nou, dat was het ook wel, maar de vorige keer dacht ik ook dat ik geschiedenis voldoende had gemaakt, terwijl later bleek dat ik er een 4.9 voor had. Dus deze keer moest ik ook niet al te blij zijn met die, in mijn ogen, voldoende 5.7.
Ik zat dus wéér een week in spanning, niet wetende of ik het nou goed of slecht had gemaakt.....
Tot afgelopen dinsdag: de telefoon gaat. Wie kon dat nou zijn? De mentor zou toch pas woensdag bellen met de resultaten? Nou ja, ik nam de telefoon dus op en ze begon meteen vrolijk en opgewekt met haar verhaal. Ik was GESLAAGD!
Door mijn enthousiasme luisterde ik niet zo goed naar wat ze allemaal zei, maar ik hoorde haar nog wel zeggen dat ik een 6.8 had gehaald. Ik én een 6.8 voor geschiedenis waar ik normaal gezien alleen maar onvoldoendes haal??? No way, dat kan niet, dacht ik. Maar toch blijkt het zo te zijn. Dus ik kan vandaag met opgetogen hoofd naar de diploma-uitreiking.